Sirija optužuje Izrael za napad

Sirija optužuje Izrael za napad

Protivvazdušna odbrana je presrela neke projektile, rekao je Damask, ali su one koje su prošle izazvale materijalnu štetu
Sirija optužuje Izrael za napad

Izraelske rakete gađale su selo oko Damaska u četvrtak uveče, saopštila je sirijska vojska, dodajući da je neke od projektila presrela protivvazdušna odbrana zemlje. Rakete su navodno pale iz pravca okupirane Golanske visoravni i izazvale materijalnu štetu, ali bez žrtava.

Napad se dogodio oko 11.20 po lokalnom vremenu i ciljao je zapadni Damask, rekao je portparol sirijske vojske novinskoj agenciji SANA. Sirijska protivvazdušna odbrana „suprostavila se raketama agresije i oborila neke od njih“, dodala je vojska, napominjući da su rakete koje su prošle izazvale materijalnu štetu, ali bez povređenih ili mrtvih.

Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu komentarisale tvrdnje Sirije. Stanovnici severnog Izraela rekli su lokalnim medijima da su videli pojačanu aktivnost izraelskih ratnih aviona.

Udari u četvrtak uveče dolaze samo pet dana nakon drugog napada, koji je navodno došao iz libanskog vazdušnog prostora.

Tel Aviv često izvodi raketne napade na sirijsku teritoriju. U retkim prilikama izraelska vlada zvanično priznaje napade, za njih se kaže da su to samoodbrambeni potezi protiv iranskog osoblja u Siriji. Damask je bezuspešno osudio napade kao akte agresije i kršenja suvereniteta Sirije.

Iran i šiitska milicija Hezbolaha podržavali su sirijsku vladu protiv terorista Islamske države (IS, ranije ISIS) i džihadiste koje podržavaju Turci, povezane sa Al-Kaidom, a koje pokušavaju da zbace vladu u Damasku od 2011.