Budanov: Ruske trupe se „pregrupišu“ pre napredovanja ka Harkovu

Budanov: Ruske trupe se „pregrupišu“ pre napredovanja ka Harkovu

Ruska vojska se pregrupisuje na istoku Ukrajine i planira da napreduje prema gradu Harkovu, rekao je u petak šef ukrajinske obaveštajne službe za CNN.

„Oni se pregrupišu prema [ukrajinskom] gradu zvanom Izijum preko Belgoroda. Kreću se kroz Belgorod. Oni dobijaju dodatne trupe u Belgorodu kako bi nadoknadili gubitke u Ukrajini“, rekao je general-major Kirilo Budanov, načelnik ukrajinske obaveštajne službe.

„Planiraju pre svega da napreduju ka Harkovu. Oni će pokušati da dokrajče grad Mariupolj i tek nakon toga mogli bi da pokušaju da pokrenu inicijativu za napredovanje prema Kijevu“, rekao je on.

Budanov je pozvao saveznike Ukrajine da pruže „zaista ozbiljnu“ vojnu podršku kako bi joj pomogli da se suprotstavi ruskoj ofanzivi. On je rekao da su teška artiljerija, protivvazdušni raketni sistemi i borbeni avioni potrebni za upotrebu „protiv [ruskih] kopnenih snaga“.

„Ukrajini je potrebna zaista ozbiljna podrška u teškom naoružavanju i ne treba nam je sutra, potrebna nam je danas“, rekao je on.

Budanov je rekao da su slabosti ruske vojske vidljive u Ukrajini. Ruske trupe su „poražene“ u Kijevskoj oblasti, a njeni vojni napori ometani su logistikom, rekao je on.