American Airlines: Autobusi umesto aviona

American Airlines: Autobusi umesto aviona

American Airlines nudi novi način za „letenje“ u svetlu rastućih troškova goriva.

Jedna od najvećih avio-kompanija na svetu pokušava autobuse kao alternativu avionima na dve destinacije, a kao opravdanje navode se faktori životne sredine, troškovi goriva i nedostatak pilota.

Američki erlajns se udružio sa autobuskom kompanijom Landline kako bi obnovio uslugu na lokaciji na kojoj je leteo pre pandemije Covid-19, kao i da otvori novu „rutu“, izvestio je u četvrtak Aviation Veekli.

Počev od 3. juna, putnici bi trebalo da budu u mogućnosti da voze fiksnim autobusom u AA livreji sa aerodroma Filadelfija, Pensilvanija (PHL) do aerodroma Lehigh Vallei (ABE) u blizini Alentauna, udaljenog oko 70 milja putem, kao i do Atlantika Gradski aerodrom (ACI) u Nju Džersiju, na udaljenosti od oko 56 milja.

American je ranije leteo za Allentovn, ali je obustavio uslugu u maju 2020. Ranije nije leteo u ACI – to je učinio njegov prethodnik US Airvais, ali je prekinuo uslugu 2003. Kratak skok se ne smatra isplativim s obzirom na ekonomičnost goriva malih mlaznjaka, prema Airline Veekli-u.

Čini se da je AA dogovor napravljen po uzoru na Junajtedovu vezu ‘bus-as-flight’ sa aerodromom Nevark Liberti (EVR) u Nju Džersiju, udaljenom 78 milja.

„Sve smo ovo započeli“, rekao je za AV Daren Beters, izvršni direktor aerodromske uprave Lehigh-Northampton, koja upravlja ABE. „Funkcioniše. [Autobusi] obezbeđuju povezanost tamo gde bi to bilo teško obezbediti vazdušnim putem.“

Novina koju American Airlines planira da uvede uključuje obezbeđenje putnika u Atlantik Sitiju ili Alentaunu i isporuku direktno do kapije u Filadelfiji.

Landline je već uspostavio partnerstvo sa Junajtedom za opsluživanje brojnih skijaških destinacija u Koloradu i sa Sun Countri Airlines-om u Minesoti. Kompanija reklamira: „učinite da vam putovanje bude lakši deo partnerstva sa avio-kompanijama i TSA kako bi vam aerodrom doneo.

Izvršni direktor kompanije, David Sunde, predstavio je autobuse kao štedljive i zelene. Oni su veoma isplativi za destinacije ispod 200 milja i „smanjuju emisiju ugljenika iz regionalnog leta za 80 ili 90 procenata danas“, rekao je Sunde za AV. Avio-kompanije širom SAD drastično su smanjile broj letova od pandemije, boreći se sa nedostatkom pilota i rastućim troškovima goriva.

Većina reakcija društvenih medija nije videla potez AA kao dodatnu pogodnost. „Znate li ono o letenju tamo gde je užasno, ali je barem brzo? Uspeli smo da to popravimo, tako da je sada užasno i traje isto toliko koliko i vožnja“, rekao je jedan korisnik Tvitera. Drugi je pitao da li bi brza železnica mogla da bude opcija umesto toga, pozivajući se na činjenicu da SAD imaju široku mrežu puteva, ali im nedostaje putnička železnička infrastruktura Evrope ili Azije.