SAD ne mogu da zamene ruske isporuke uglja Evropi

SAD ne mogu da zamene ruske isporuke uglja Evropi

EU se bori da pronađe nove dobavljače dok pokušava da uvede zabranu uvoza uglja iz Rusije.

Američka rudarska industrija nije u mogućnosti da proširi proizvodnju kako bi zamenila ruski ugalj na evropskom tržištu, izjavio je u utorak najveći izvoznik zemlje.

Komentar je usledio nakon predloga Evropske komisije da se uvede zabrana uvoza uglja iz Rusije kao deo šireg paketa sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

„Ne vidim nikakvu sposobnost industrije da proširi proizvodnju. To je kao da gledate slatki desert koji jednostavno ne možete da dosegnete“, rekao je za Bloomberg Ernie Thrasher, glavni izvršni direktor kompanije Xcoal Energi & Resources LLC., najvećeg američkog izvoznika.

SAD su među pet najvećih svetskih izvoznika uglja i većinu svog uglja prodaju Indiji, Brazilu i Južnoj Koreji.

Prema Trešerovim rečima, većina američke proizvodnje uglja je već prodata po dugoročnim ugovorima i ima nekoliko rezervnih tona za isporuku u Evropu. S obzirom da je ugalj najprljavije fosilno gorivo, bilo je malo ulaganja u nove kapacitete, objasnio je on, dodajući da bi zategnuta tržišta rada i uska grla u lancu snabdevanja uzrokovana pandemijom koronavirusa takođe otežali isporuku dodatnih tona za izvoz.

Prema izveštajima medija, potencijalni kupci iz nekih zemalja EU već su se obratili Indoneziji i Australiji, najvećim svetskim izvoznicima termalnog uglja. Ali i te zemlje imaju ograničen kapacitet. EU želi da se odmakne od ruskih zaliha, koje zadovoljavaju 70% evropske potražnje za termalnim ugljem.

Akcije američkih rudara porasle su nakon što je Evropska unija u utorak objavila svoj plan sankcija Rusiji. Cene uglja u SAD su u porastu, premašivši 100 dolara po toni prošle nedelje, prvi put od 2008.