Rojters: Zelenski optužuje Rusiju za najgore ratne zločine od Drugog svetskog rata

Rojters: Zelenski optužuje Rusiju za najgore ratne zločine od Drugog svetskog rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da „odgovornost mora biti neizbežna” za Rusiju pošto je optužio invaziju ruskih trupa da su počinili „najstrašnije ratne zločine” od Drugog svetskog rata.

Zelenski je prikazao kratak video snimak spaljenih, okrvavljenih i unakaženih tela, uključujući decu, u Irpinu, Dimerki, Mariupolju i Buči, gde Ukrajina optužuje ruske trupe da su ubili stotine civila.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia je tada rekao Savetu bezbednosti da ruske trupe ne gađaju civile, odbacujući optužbe za zlostavljanje kao laž. On je rekao da dok je Buča bila pod ruskom kontrolom „ni jedan civil nije pretrpeo bilo kakvu vrstu nasilja“.

Zelenski je doveo u pitanje vrednost 15-članog Saveta bezbednosti UN, koji nije mogao da preduzme bilo kakvu akciju u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu 24. februara jer Moskva ima pravo veta, zajedno sa kolegama stalnim članicama Saveta Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije i Kina.

„Imamo posla sa državom koja svoj veto u Savetu bezbednosti UN pretvara u pravo na (izazvanu) smrt“, rekao je Zelenski u video obraćanju uživo iz ukrajinskog glavnog grada Kijeva, pozivajući na reformu svetskog tela. „Rusija želi da pretvori Ukrajinu u tihe robove.

Rusija kaže da sprovodi „specijalnu vojnu operaciju“ koja ima za cilj da uništi vojnu infrastrukturu Ukrajine i da je „denacifikuje“, a poriče da je napao civile. Ukrajina, parlamentarna demokratija, i zapadne zemlje kažu da je Moskva izvršila invaziju bez provokacija.

Ruski partner Kina, koja je bila uzdržana od većine glasova u UN od početka rata, bila je „duboko uznemirena“ slikama civilnih žrtava u Buči, rekao je kineski ambasador u UN Džang Jun, pozivajući na proveru onoga što se dogodilo.

Indija, koja se u velikoj meri oslanja na Rusiju za vojnu opremu i koja je takođe bila uzdržana od akcije UN, osudila je ubistva u Buči i pozvala na nezavisnu istragu.

Ruski Nebenzia je rekao: „Ne pucamo na civilne ciljeve da bismo spasili što je moguće više civila. Upravo zbog toga ne napredujemo onoliko brzo koliko su mnogi očekivali“.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da odgovorne svetske sile i globalni lideri treba da „pokažu kičmu – i da se suprotstave opasnoj i ničim izazvanoj pretnji Rusije Ukrajini i svetu“.

„Niko ne može biti štit za rusku agresiju“, rekla je ona dok Vašington pokušava da suspenduje Rusiju iz Saveta UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi.

Generalna skupština UN-a od 193 člana u Njujorku će verovatno glasati o potezu suspendovanja Rusije u četvrtak, saopštile su diplomate. Potrebna je dvotrećinska većina prisutnih članova sa pravom glasa.

Nebenzia je odgovorio: „Nadam se da naše kolege iz Ujedinjenih nacija neće dozvoliti da budu izmanipulisane i uigravaju Vašington.

Ujedinjene nacije su saopštile da je oko 11 miliona Ukrajinaca — više od četvrtine stanovništva — napustilo svoje domove. Više od 4 miliona tih ljudi napustilo je Ukrajinu.

Šef UN za pomoć Martin Grifits rekao je da je najmanje 1.430 civila ubijeno, uključujući više od 121 deteta. „Znamo da je ovo verovatno ozbiljno potcenjivanje“, dodao je on.

Grifits, koji traži humanitarno primirje u Ukrajini, rekao je „pred nama je dug put“ posle, kako je opisao, „iskrenog“ sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi u ponedeljak. Grifits je rekao da se nada da će otputovati u Ukrajinu u sredu da se sastane sa ukrajinskim zvaničnicima.

Šefica za politička pitanja UN-a Rozmeri Dikarlo rekla je da posmatrači UN-a za ljudska prava nastoje da provere navode o seksualnom nasilju od strane ruskih snaga.

„To uključuje grupna silovanja i silovanja pred decom“, rekla je ona. „Postoje i tvrdnje o seksualnom nasilju od strane ukrajinskih snaga i milicija civilne odbrane.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je Savet bezbednosti da je ruska invazija na Ukrajinu jedan od najvećih izazova međunarodnom poretku ikada „zbog svoje prirode, intenziteta i posledica“.