Ukrajina naziva Rusiju nacističkom državom

Ukrajina naziva Rusiju nacističkom državom

Ukrajinska misija pri OEBS-u skrenula je pažnju stranih delegacija na članak ruske državne „informativne agencije“ RIA Novosti, koji opravdava potrebu za istrebljenjem Ukrajinaca i predstavlja još jednu „manifestaciju Rusije kao nacističke države“.

Relevantnu izjavu je dao Jevgenij Cimbaljuk, šef ukrajinske misije pri OEBS-u, tokom specijalnog sastanka Stalnog saveta OEBS-a, posvećenog zverstvima i ratnim zločinima koje su počinile ruske trupe u Kijevskoj oblasti.

„Isti dan kada su objavljene fotografije zločina u Buči, ruska državna informativna agencija RIA Novosti objavila je članak: „Šta Rusija mora da uradi Ukrajini“. S obzirom na nivo cenzure u Rusiji, zeleno svetlo za ovaj članak ne može biti greška. Ovo je manifestacija i opravdanje politike Rusije prema Ukrajincima. Osim toga, ovo je manifestacija Rusije kao nacističke države, koja predstavlja pretnju evropskoj i globalnoj bezbednosti“, rekao je Cimbaliuk.

Članak opisuje Putinove planove za Ukrajinu, odnosno potrebu da eliminiše takozvanu „banderovsku elitu“ i natera Ukrajince da se iskupe za njihovu podršku.

„To je indulgencija za dalje istrebljenje Ukrajinaca, zar ne? I ne žele da sakriju svoje namere. Dakle, ne treba gajiti iluzije o njihovim budućim planovima za ukrajinski narod i našu državnost. „Deevropeizacija” i „deukrajinizacija”. Oni žele da izbrišu čak i ime naše države“, naglasio je Cimbaliuk.

Prema njegovim rečima, ovaj „Manifest rasizma“ će poslužiti kao još jedan dokaz budućem tribunalu za ratne zločince i propagandiste Ruske Federacije.

„Ne bi trebalo biti oklevanja u pogledu naših daljih akcija da zaustavimo ovo zlo. Jer nekažnjivost rađa još više nasilja. Zato privođenje svih počinilaca pred lice pravde mora da prekine začarani krug“, dodao je Cimbaliuk.

Cimbaljuk je takođe apelovao na predstavnike ruske delegacije da u OEBS-u ne šire sve gluposti i uputstva koja dobijaju iz Moskve. Prema Cimbaljuku, to je njihov izbor i njihova buduća odgovornost: „pred budućim generacijama, pred budućim sudovima i pred Bogom, ako uopšte imaju ikakva uverenja“.