SAD: Dodatnih 100 miliona dolara za protivoklopne sisteme za Ukrajinu

SAD: Dodatnih 100 miliona dolara za protivoklopne sisteme za Ukrajinu

Sjedinjene Države su odobrile Ukrajini dodatnih 100 miliona dolara za protivoklopne sisteme, saopštila je u utorak Bajdenova administracija.

Dodatna pošiljka će biti puštena kako bi se zadovoljila hitna potražnja Ukrajine za protivtenkovskim projektilima Javelin, koje su među oružjem koje se pokazalo najefikasnijim protiv ruskih snaga.

Predsednik Džo Bajden je odobrio povlačenje protivoklopnog oružja Javelin iz američkih inventara, što znači da će oružje biti izvučeno iz postojećih zaliha Ministarstva odbrane i može biti brzo isporučeno u Ukrajinu.

Ova najnovija pošiljka znači da su SAD sada odobrile više od 2,4 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka Bajdenove administracije, uključujući više od 1,7 milijardi dolara od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

„Svet je šokiran i zaprepašćen zločinima koje su počinile ruske snage u Buči i širom Ukrajine“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju u kome je najavljena odluka. „Ukrajinske snage hrabro nastavljaju da brane svoju zemlju i svoju slobodu, a Sjedinjene Države, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, nepokolebljivo podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

SAD su u petak objavile da će Ukrajini pružiti dodatnih 300 miliona dolara bezbednosne pomoći, uključujući samoubilačke dronove Svitchblade, opremu za noćno osmatranje i sisteme protiv bespilotnih letelica. Ali taj paket, koji je potpao pod Inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini, mora da se nabavi od odbrambenih izvođača.