Iran već pumpa naftu na nivou pre sankcija

Iran već pumpa naftu na nivou pre sankcija

Iranska proizvodnja nafte se vratila na nivoe postignute pre nego što su SAD napustile sporazum o nuklearnom programu zemlje i ponovo uvele oštre sankcije 2018. godine, rekao je ministar za naftu i gas.

Proizvodnja sirove nafte i kondenzata porasla je na više od 3,8 miliona barela dnevno, što odgovara nivoima pre sankcija, rekao je iranski ministar nafte Džavad Ovdži za medije ove nedelje. Zemlja je takođe povećala izvoz sirove nafte, petrohemije i rafinisanih goriva, pronalazeći pouzdane kupce uprkos pretnjama Vašingtona da će sankcionisati nacije koje posluju sa Teheranom.

„Preduzimanjem efikasnih mera na naftnim poljima na kopnu i moru – bušenje novih bušotina, popravka bunara, rekonstrukcija i modernizacija objekata i centara za sakupljanje nafte – sadašnji kapacitet proizvodnje nafte je dostigao pre sankcija i nemamo problema sa učinkom i ovom količinom proizvodnja“, rekao je Ovji.

Vijest dolazi nekoliko sedmica nakon što je Ovji tvrdio da je Iran uspio da poveća izvoz uprkos „najstrožim sankcijama“ i „bez čekanja na ishod pregovora u Beču“. On je mislio na pregovore o oživljavanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije iz 2015. (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, i rekao da je postizanjem povećanja proizvodnje i izvoza zemlja povećala svoju pregovaračku moć.

SAD su napustile JCPOA tri godine nakon što je potpisan, a tadašnji predsednik Donald Tramp je tvrdio da je sporazum „obogatio iranski režim i omogućio njegovo zlonamerno ponašanje, dok je u najboljem slučaju odložio njegovu sposobnost da se bavi nuklearnim oružjem“. Američki saveznici, kao što su Japan i Južna Koreja, u suštini su bili primorani da zaustave uvoz nafte iz Irana. Seul je kupovao čak 600.000 barela dnevno od iranskih dobavljača.

Iranski izvoz nafte je, kako se izveštava, dostigao oko milion barela dnevno, u odnosu na procenjenih 200.000-300.000 dnevno koliko je zaobilazilo sankcije 2020. godine, kada je Tramp još bio na vlasti.
SAD povećavaju uvoz „zabranjene“ ruske nafte PROČITAJTE JOŠ: SAD povećavaju uvoz „zabranjene“ ruske nafte

Ovji je prošlog meseca rekao da Iran ima za cilj da poveća svoju proizvodnju na 5,7 miliona barela dnevno u godinama koje dolaze. Činjenica da se iranska naftna industrija već u velikoj meri oporavila može sugerisati da neće biti značajnog kratkoročnog povećanja proizvodnje. Međutim, procenjuje se da Iran ima preko 85 miliona barela nafte uskladištenih na i na moru, spremnih za izvoz ako i kada američke sankcije budu ukinute.

Američki predsednik Džo Bajden i britanski premijer Boris Džonson do sada su bili neuspešni u svojim naporima da nagovore Saudijsku Arabiju i druge zemlje koje proizvode naftu da povećaju proizvodnju dok članice NATO-a pokušavaju da smanje prihode Rusije od nafte usred sukoba u Ukrajini.