Moskva saopštila broj poginulih stranih plaćenika u Ukrajini

Moskva saopštila broj poginulih stranih plaćenika u Ukrajini

Ruske snage nastavljaju svoje napore da pronađu i eliminišu vojnike sreće, rekao je ministar odbrane, prenosi RT.

Ruska vojska je ubila oko 600 stranih plaćenika tokom svoje vojne operacije u Ukrajini, dok je još stotine pobeglo iz zemlje, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Broj neukrajinskih boraca koji se bore na strani Kijeva nedavno je smanjen udarima koji su na njih pokrenuti visokopreciznom municijom, što je dovelo do smrtnih slučajeva, rekao je Šojgu tokom video konferencije u utorak.

„U protekle dve nedelje, preko 500 plaćenika je napustilo zemlju, a eliminisano je još oko 600“, rekao je ministar i dodao da ruska vojska „nastavlja svoje ciljane napore u cilju njihovog pronalaženja i uništenja“.

Govoreći o vojnoj operaciji uopšte, Šojgu je rekao da je njen primarni cilj u prvoj fazi ispunjen, uz „značajnu štetu ukrajinskoj vojsci“.

Ovo je omogućilo ruskim snagama da se sledeće fokusiraju na oslobađanje otcepljenih republika Donbasa, Donjecka i Luganska.

Rusija je od početka kampanje izvela nekoliko udara na baze u kojima se nalaze vojnici sreće u Ukrajini.

U napadu na poligon Javoriv u zapadnoj oblasti Lavov sredinom marta poginulo je do 180 stranih boraca, prema Ministarstvu odbrane, iako je Ukrajina izvestila o mnogo manjem broju poginulih. Drugi napad je bio usmeren na centar za obuku ukrajinskih snaga za specijalne operacije u severnoj oblasti Žitomir, gde je ubijeno više od 100 ukrajinskih vojnika i stranih boraca.

Moskva je poslala svoje trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.