FBI: ruski hakeri skeniraju američke energetske sisteme i predstavljaju „trenutnu“ pretnju

FBI: ruski hakeri skeniraju američke energetske sisteme i predstavljaju „trenutnu“ pretnju

Ruski hakeri skeniraju sisteme energetskih kompanija i drugu kritičnu infrastrukturu u Sjedinjenim Državama, a rusko hakovanje koje sponzoriše država predstavlja „trenutnu” pretnju po američku nacionalnu bezbednost, rekao je zakonodavcima u utorak visoki zvaničnik FBI, prenosi Rojters.

„Pretnja od Rusije u zločinačkom smislu, u smislu nacionalne države, je veoma, veoma stvarna – i aktuelna“, rekao je Brajan Vorndran, pomoćnik direktora u sajber odeljenju FBI, tokom saslušanja pred većem Predstavničkog doma SAD.

U nedeljama nakon ničim izazvanog napada Rusije na Ukrajinu, Bela kuća i Ministarstvo pravde upozoravali su američke kompanije na obaveštajne podatke koji sugerišu da Rusija preduzima rane korake ka mogućem pokretanju sajber napada.

Vorndran je rekao zakonodavcima da su se u američkom energetskom sektoru u poslednje vreme povećali broj „slučajeva ruskog skeniranja“ mreža u američkom energetskom sektoru i rekao je da takva aktivnost predstavlja „fazu izviđanja“ od strane Rusije da pokuša da razume odbranu kompanije i da li ima ranjivosti koje bi se mogle iskoristiti.

„To je izuzetno važan deo ukupnih napada“, primetio je on, dodajući kasnije u svom svedočenju da Rusija predstavlja „jedan od dva najsposobnija sajber protivnika sa kojima se suočavamo na globalnom nivou“ i da je „strašan neprijatelj“.

Prošle godine, mnogo pre ruskog napada na Ukrajinu, američki predsednik Džo Bajden je otvoreno upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina da bi određena kritična infrastruktura trebalo da bude „zabranjena” za sajber napade.

To upozorenje se odnosilo na 16 različitih vrsta infrastrukture – očigledna referenca na 16 sektora koje je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD označilo kao kritične, uključujući telekomunikacije, zdravstvenu zaštitu, hranu i energiju.

Od tada je Vorndran rekao zakonodavcima da je upoznat sa softverskim kompanijama, između ostalih koje su bile meta napada.

„Postoje kompromisi protiv nekih od tih 16 kritičnih infrastrukturnih sektora“, rekao je on. „Ne mogu konkretno da govorim o kojim.