Mađarska opozicija čini poslednji pokušaj da odvoji birače od Viktora Orbana

Mađarska opozicija čini poslednji pokušaj da odvoji birače od Viktora Orbana

Samo nekoliko dana pre najbližih izbora u Mađarskoj u poslednjoj deceniji, nosilac opozicione zastave Peter Marki-Zai je u tragovima kampanje, pokušavajući da ubedi glasače da je došlo vreme za Viktora Orbana, jednog od najdužih i najautoritarnijih lidera u Evropi.

„Ujedinili smo se, svi, gledajući ono što povezuje, a ne ono što nas deli“, rekao je Marki-Zaj u letovalištu Šiofok na jezeru Balaton, 100 kilometara jugozapadno od Budimpešte. „Zamenićemo ovaj, najkorumpiraniji režim koji je Mađarska poznavala u milenijumu.

Orban, konzervativni populista, i njegova partija Fides vladali su zemljom tri četvorogodišnja mandata uglavnom zahvaljujući podeljenoj opoziciji. Ali šest partija ujedinilo se na prvim primarnim izborima u Mađarskoj prošlog oktobra i pokušale su da pretvore izbore u direktnu borbu za svrgavanje dugogodišnjeg premijera.

Poteškoća za Marki-Zaia je u tome što, iako su ankete uske, mnogo zavisi od bojnih oblasti u kojima Orbanova efikasna partijska mašina i dominacija u medijima otežavaju im da prenesu svoju poruku.

Orbanova dominacija mu pomaže da izdrži teške poslednje nedelje kampanje od ruske invazije na Ukrajinu. Mađarski premijer rekao je da je ponosan na svoje odnose sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije. Njih dvoje su imali desetak sastanaka u isto toliko godina i potpisali sporazum od 12,5 milijardi evra za proširenje jedine nuklearne elektrane u Mađarskoj, dok je Budimpešta dom Međunarodne investicione banke, multilateralnog zajmodavca kojeg podržava Moskva, a kojeg smatra „špijunskim središtem“ kritičari.

Ali opozicija je iskoristila Orbanovu bliskost Rusiji kako bi obnovila pozive za podršku. Ana Oroš, liderka liberalne partije Momentum, jedne od onih u taboru ujedinjene opozicije, rekla je biračima u Šiofoku da je Putin „Orbanov rukovodilac“.
Pristalice Viktora Orbana učestvuju u „Maršu mira“ u Budimpešti 15. marta © Ference Isza/AFP/Getti Images

Ali većina glasača retko čuje takve poruke zbog provladinog medijskog izveštavanja, koji im govori da premijer teži miru, dok će opozicija rizikovati bezbednost Mađarske.

„Mogli bismo mnogo više da povežemo Orbana sa Putinom, ali naš glas je ograničen“, rekao je Peter Zarand, šef kampanje Marki-Zaia, dodajući da alijansa ima 2.000 bilborda širom zemlje u poređenju sa više od 20.000 za Fides.

U Šiofoku, putevi su obrubljeni vladinim bilbordima koji govore biračima da je Marki-Zai „opasan“ i da je „marioneta“ skrivenih snaga. Nema opozicionih bilborda kilometrima na kraj.

Grad, najveći oko jezera Balaton, delom je turističko odmaralište, a delom trgovački i brodski centar na kanalu koji povezuje jezero sa Dunavom. Orbanovi saradnici su poslednjih godina preuzeli kontrolu nad sve većim delom obale jezera, očekujući turistički procvat. Neki stanovnici takođe strahuju da će rast oštetiti krhki ekosistem jezera i promeniti njegov način života.

Protiv podeljene opozicije, Fides je lako pobedio u Šiofoku 2018. godine, osvojivši 51 odsto glasova — jednu od 91 pobede u 106 izbornih okruga.

Ali ovo vreme bi trebalo da bude bliže. Anita Korosi, iz bivše krajnje desničarske partije Jobik, pobedila je na predizborima opozicije u oktobru i njen je jedini kandidat u Siofoku protiv Fidesa.

„Mislim da bi Anita trebalo da to uradi“, rekla je Marija Fehervari, mlada majka sa kolicima koja uživa u prolećnom suncu uz sladoled na centralnom trgu Šiofoka. „Definitivno ću glasati, a definitivno ne za Orbana.

I dalje mnogi u Šiofoku podržavaju Orbana i daju Rusima prijateljska objašnjenja za rat u Ukrajini.

„Viktor [Orban] je u pravu za Ukrajinu“, rekao je Ferenc, konobar koji je odbio da kaže svoje prezime. „Ukrajinci su sami sebi navalili ovaj sukob, trgajući medveda za brkove, pa je Putin u jednom trenutku rekao „dosta je bilo“. Ukrajinci su tamo maltretirali i etničke Mađare, a sada žele našu pomoć?“

Njegov prijatelj, penzionisani vojni oficir po imenu Atila, dodao je: „Pogledajte koliko je ratova Amerika započela tokom godina. Oni takođe stoje iza ovoga: žele rezerve gasa u istočnoj Ukrajini.

Na nacionalnom nivou, ankete pokazuju da je opozicija na udaljenosti od Fidesa — iza oko tri procentna poena — sa oko četvrtinom biračkog tela neodlučno. Osnovne projekcije obično predviđaju ugodnu pobedu Fidesa.

Sa biračkim telom od samo 8 miliona ljudi, nekoliko stotina glasova moglo bi da bude odlučujuće u nekim okruzima i mnogo će zavisiti od mobilizacije birača, kažu analitičari i politički savetnici sa obe strane. To je jedna oblast u kojoj Fides — sa moćnom medijskom mašinom, više sredstava i partijskim aparatom izgrađenim decenijama — ima ogromnu prednost.

Marki-Zai, koji je pretekao poznatije rivale kada je pobedio na primarnom nadmetanju opozicije prošle godine da izabere ujedinjenog kandidata, viđen je kao neko ko je sposoban da premosti oštru političku podelu u Mađarskoj i privuče birače Orbana. Relativan politički novak čije je jedino iskustvo obavljanja funkcije bilo kao gradonačelnik njegovog rodnog grada Hodmezovašarhelja, otac sedmoro dece bio je samopouzdani konzervativac, bio je povezan samo sa malom strankom i delovao je simpatično prema vrednostima Orbanovog jezgra. biračka baza.

Ali, on se borio da prođe kroz Orbanov medijski gušt, dok čak i ljudi na njegovoj strani kažu da si nije pomogao nekim neiskusnim porukama, dozvoljavajući Fidesu da tvrdi da bi uvukao Mađarsku u sukob sa Ukrajinom — što Marki-Zaj odbacuje.

Zarand je takođe rekao da glavne opozicione stranke u koaliciji, Jobik i Demokratska koalicija (DK), nisu uvek izvlačile svoju težinu u kampanji za Marki-Zaia. „Oni rade samo u izbornim jedinicama i na društvenim mrežama. Oni jedva da učestvuju u nacionalnoj kampanji“, rekao je on. Jobik i DK poriču da su mlaki, rekavši da bi ih birači kaznili da nisu u potpunosti posvećeni opoziciji.

U Šiofoku, svih šest partija u opozicionom taboru pojavilo se na zajedničkoj platformi iza svog kandidata dok je Marki-Zaj pozivao masu da se ujedini i iskoristi najbolju šansu u poslednjih deset godina da svrgne Orbana.

„Sada kada smo se uhvatili za ruke, ne puštajte se“, rekao je. „Hajde da čuvamo ovaj savez. Ključ za pobedu Mađarske je da 3. aprila dobijemo većinu.