Rublja sve jača, Rusija otvara novi ekonomski put

Rublja sve jača, Rusija otvara novi ekonomski put

Valuta je porasla za 50 odsto od kolapsa sankcija, prenosi RT.

Ruska valuta je dramatično porasla u protekle tri nedelje, odražavajući efikasnost monetarne politike koju je usvojila centralna banka kao odgovor na sankcije. Još jedan veliki podsticaj bila je prošlonedeljna odluka vlade da zahteva da „neprijateljske“ države od sada plaćaju prirodni gas samo u rubljama, a ne u dolarima ili evrima.

Ranije ovog meseca, SAD i njihovi saveznici uveli su četiri runde sankcija bez presedana protiv Moskve, uključujući zamrzavanje rezervi centralne banke zemlje u inostranstvu. Kao rezultat toga, nemogućnost Banke Rusije da podrži domaću valutu dovela je do pada rublje na rekordno nizak nivo.

Od kada je predsednik Vladimir Putin u sredu najavio novu politiku izvoza energije Rusije, rublja je porasla za preko 10%, sa 100 na 90 za američki dolar. Sve u svemu, ruska valuta je porasla za preko 50% otkako je 7. marta pala na rekordno nizak nivo od 151.

Rublja je efektivno podstaknuta merama koje je preduzeo monetarni regulator zemlje. Tokom prošlog meseca, Banka Rusije je podigla kamatne stope, ograničila iznos dolara koji građani mogu da podignu sa deviznih bankovnih računa i zabranila bankama da prodaju stranu valutu klijentima u narednih šest meseci. Pored toga, ruskim brokerskim kućama je naloženo da ne dozvoljavaju stranim investitorima prodaju hartija od vrednosti, kako bi sprečili odliv kapitala.