Rakete Kalibr ispaljene sa ruskog ratnog broda

Rakete Kalibr ispaljene sa ruskog ratnog broda

Nove ruske krstareće rakete uništile su skladište oružja na severozapadu Ukrajine.

Ruska vojska koristila je svoje krstareće rakete Kalibr da gađa skladište naoružanja i opreme u Žitomirskoj oblasti na severozapadu Ukrajine, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Visokoprecizni udar izveo je rano u subotu neimenovani mali raketni brod u Crnom moru, uništivši ukrajinski vojni objekat, prema zvaničnicima.

Krstareće rakete Kalibr, koje je Rusija naširoko koristila tokom svoje vojne operacije u Ukrajini, postoje u nekoliko modifikacija. Mogu se ispaljivati sa brodova, podmornica i aviona i koristiti protiv raznih kopnenih i vodenih ciljeva.

Neke verzije su takođe sposobne da uđu u supersonični sprint u završnoj fazi leta, što otežava sistemima protivvazdušne odbrane da ih onesposobe i obore.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, kako je navedeno u zvaničnim objavama, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije otcepljenih republika Donbasa Donjecka i Luganska. Protokoli iz Minska uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće u NATO. Drugi cilj vojne operacije je „denacifikacija“ zemlje, navodi Moskva. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.