Generalštab: Ruske trupe pokušavaju da blokiraju Černihiv, ali su se zaustavili kod Brovara

Generalštab: Ruske trupe pokušavaju da blokiraju Černihiv, ali su se zaustavili kod Brovara

Ruske trupe i dalje pokušavaju da blokiraju grad Černihiv. U međuvremenu, ukrajinska vojska je zaustavila ruske jedinice u blizini grada Brovara i primorala ih da se brane.

Relevantnu izjavu dao je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, javlja dopisnik Ukrinforma.

Od 00:00 (ponoć), 27. marta 2022, ruski osvajači nisu uspeli da završe nijedan od svojih ciljeva, ali su delimično uspeli u određenim oblastima.

Prema dostupnim informacijama, u cilju rešavanja logističkih pitanja, na teritoriji Ukrajine raspoređeno je do devet bataljona materijalno-tehničke podrške i do pet glavnih logističkih centara.

U pravcu Siverskog, neprijatelj nije preduzeo aktivne akcije, fokusirajući napore na poboljšanje i odbranu zarobljenih granica. U međuvremenu, neprijatelj je pokušavao da blokira Černihiv i pucao na stambena naselja u Černigovu, Nižinu i Ivanivci.

Na Volinskom pravcu ruski osvajači nisu preduzeli ofanzivne akcije. Pododseci Oružanih snaga Belorusije izveli su vojnu obuku na pet poligona u Brestskoj oblasti, Minskoj i Grodnjenskoj oblasti.

U pravcu Polisije, neprijatelj nije preduzimao ofanzivne akcije. Ovde su ruski osvajači pucali na snage Teritorijalne odbrane i stambena naselja na periferiji Kijeva i samog glavnog grada.

Prema podacima Generalštaba, odvojene jedinice 35. svevojne armije Istočnog vojnog okruga vrše pregrupisavanje, pošto su tokom ofanzivne operacije pretrpele značajne gubitke. Neke jedinice su se vratile u oblast Černobila i povukle se u Belorusiju da popune borbeni kapacitet.

Taktička grupa jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Nacionalne garde Ruske Federacije pokušavaju da drže grad Slavutič pod kontrolom. Ruski osvajači postavili su kontrolne punktove na ulazima u grad.

Na pravcu Brova, neprijatelj je zaustavljen i prinuđen da zadrži odbranu. Posle borbi kod Lukianivka i Rudnicka, neprijateljske jedinice su pretrpele značajne gubitke i povukle se prema Piskiju i Novoj Basanu.

Na Sumskom pravcu, neprijatelj nije preduzeo aktivne akcije i fokusirao je napore na pregrupisavanje.

U pravcu Harkova ruski osvajači nisu preduzimali aktivne akcije, popunjavali su gubitke, obnavljali opremu i izvodili udare po objektima civilne infrastrukture.

U pravcu Slovijanska, neprijatelj pokušava da ojača svoje položaje u blizini Kamianke, Sinichine, Sukha Kamianke.

U pravcu Donjecka, ruski osvajači nastavljaju da se pregrupišu i gomilaju napadne grupe kako bi nastavili ofanzivne akcije. Agresor fokusira napore na zauzimanje Popasne, Rubižne, napredovanje ka Vuledaru, Novotroitske i zauzimanje grada Mariupolja.

Na Tavrijskom pravcu, položaji neprijatelja su ostali nepromenjeni.

Na mikolajevskom pravcu ruski osvajači pokušavaju da izvedu izviđačke operacije i vatru na položaje Oružanih snaga Ukrajine.