Zapadne naftne i gasne kompanije platile 15 milijardi dolara poreza Rusiji otkako je pripojila Krim

Zapadne naftne i gasne kompanije platile 15 milijardi dolara poreza Rusiji otkako je pripojila Krim

Devet evropskih i američkih kompanija za fosilna goriva platilo je ukupno 15,8 milijardi dolara Rusiji u različitim oblicima poreza i naknada otkako je ta zemlja anektirala Krim Ukrajini 2014. godine, saopštila je grupa nevladinih organizacija u četvrtak.

Grupe, Global Vitness, Greenpeace USA i Oil Change International, koristile su podatke iz Osla Ristad Energi, nezavisne kompanije za istraživanje energetike, da izračunaju koliko su novca naftne i gasne kompanije sa sedištem u Severnoj Americi i Evropi poslale ruskoj državi. Oni su posmatrali samo kompanije koje rade na istraživanju i proizvodnji u Rusiji.

Oni su razmatrali tantijeme, izvozne dažbine, bonuse, poreze i naknade, kao i „naftu koja će dobiti državu“, koja uključuje vrednost bilo koje nafte koju su kompanije možda dale Rusiji. Došlo je do liste od devet kompanija iz ovih regiona koje su najviše novca uplatile Rusiji. Sva ta plaćanja su bila legalna, a slične vrste plaćanja ruskoj državi su i druge multinacionalne kompanije van energetskog sektora.

Shell, koji je registrovan u Velikoj Britaniji, poslao je 7,85 milijardi dolara, što je najveći iznos od navedenih kompanija, navodi grupa u saopštenju, koje je prvo podijelio CNN. Sledio je američki EkkonMobil (2,81 milijardi dolara). Dve kompanije registrovane u Nemačkoj, Vintershall i Vintershall DEA, koje su se u međuvremenu spojile, platile su ukupno 2,86 milijardi dolara. BP, britanska multinacionalna kompanija za naftu i gas, platila je 817 miliona dolara, pokazuju podaci Rajstada.

Podaci su podeljeni usred kritika da je kupovina ruskog uglja, nafte i gasa od strane Zapada — koji su u velikoj meri imovina u državnom vlasništvu — pomogla u finansiranju ruskog rata u Ukrajini. Dodatak poreza, naknada i tantijema za kompanije koje su odlučile da posluju u Rusiji naglašava koliko su kapitala zapadne energetske kompanije prenele u Rusiju.

Tri grupe koje su prikupile podatke rekle su da, iako je cifra od 15,8 milijardi dolara značajna, identifikovane kompanije su takođe odgovorne za desetine milijardi dolara koji pritiču ruskoj državi zbog udela koje imaju u ruskim naftnim i gasnim kompanijama.