Ukrajina odbacuje zahtev Rusije da preda Mariupolj

Ukrajina odbacuje zahtev Rusije da preda Mariupolj

Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija zvanično je odgovorilo na ultimatume Rusije da preda Mariupolj, rekla je potpredsednica Vlade i šefica Ministarstva saobraćaja i komunikacija Irina Vereščuk u komentaru za „Ukrajinsku istinu“.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije uputilo je zvanično pismo Ukrajini, gde je postavilo ultimatum da ukrajinski branioci polože oružje i napuste Mariupolj. Tek tada predlažu „evakuaciju civila“.

„Postoji 8 stranica sa povratkom na istoriju i još jednom zabludom. Isto pismo su poslali UN, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i nadaju se da će međunarodne organizacije odgovoriti i izvršiti pritisak na Ukrajinu. Ovo nije MKCK i UN razumeju da je to manipulacija Rusijom i da uzima ljude za taoce“.

Ukrajina zahteva da ruska vojska odmah otvori koridor za civile kako bi mogli da ih evakuišu iz Mariupolja u Zaporožje.

„Ne možemo da pričamo o predaji oružja. Već smo obavestili rusku stranu o tome. Napisao sam: „Umesto da trošite vreme na 8 stranica pisama, samo otvorite hodnik.“

Obavestili smo UN i MKCK. Sada čekamo reakciju međunarodne zajednice. To je namerna manipulacija i pravo uzimanje talaca.“

Vereščuk je takođe ogorčena što je Rusija počela da kidnapuje i deportuje ljude iz Mariupolja u Rusiju.

„Štaviše, imamo činjenice da otimaju decu iz sirotišta i ne dozvoljavaju da ih odvedemo. Da razumemo: 350 dece će biti nasilno odvedeno u Rusiju, a da nam ne dozvolimo da ih odvedemo.

Tražimo jasno: dajte nam hodnik i napišite u koji internat idemo i zašto. Tu decu su odmah odveli u Rusiju. Ovo je terorizam.“

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane postavilo ultimatum ukrajinskim vlastima da predaju grad do 5 sati ujutro 21. marta, a potom su ruski okupatori navodno otvorili humanitarne koridore za stanovništvo i razoružanu ukrajinsku vojsku.