Američki ambasador u NATO-u: Alijansa „nije spremna da krene napred sa zonom zabranjenog leta“ u Ukrajini

Američki ambasador u NATO-u: Alijansa „nije spremna da krene napred sa zonom zabranjenog leta“ u Ukrajini

Američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit izjavila je u ponedeljak da alijansa neće napredovati sa zonom zabranjenih letova u Ukrajini kakva je sada.

„Naš cilj je trenutno da zaustavimo rat. Ne želimo da proširimo ovaj sukob izvan Ukrajine, pa je trenutno signal iz NATO-a kolektivno da NATO nije spreman da napreduje sa zonom zabranjenih letova“, rekao je Smit u intervjuu za CNN Kristijan Amanpur.

Smit je, međutim, rekao da članice NATO-a preduzimaju korake da „pruže smrtonosnu podršku Ukrajini i procene njihove bezbednosne potrebe u realnom vremenu“.

Smit je takođe rekao da alijansa preduzima korake da zaštiti svoje članice. „Branićemo svaki pedalj teritorije NATO-a. NATO je spreman da to učini i već preduzima korake da ojača svoj istočni bok“, rekla je ona.

Ambasador je rekao da američki zvaničnici razgovaraju sa poljskom vladom o potencijalu Poljske da pošalje borbene avione MiG-29 iz sovjetske ere kao podršku Ukrajincima. „To je suverena odluka koju treba da donese Poljska. SAD su istakle da su spremne da sednu i razgovaraju o nekim od izazova u vezi sa tim. Postoji mnogo otvorenih pitanja o broju ukrajinskih pilota koji su dostupni, kako bi se ovi avioni zapravo preselili iz Poljske u Ukrajinu. Na tome se trenutno radi.”

Na pitanje da li Rusi imaju dominaciju na nebu, Smit je rekao da Moskva nema vazdušnu superiornost u Ukrajini i da je to „loša vest za predsednika Putina“.

„Nisu zauzeli Kijev kao što su planirali da urade u prvih nekoliko dana ovog sukoba. Predsednik Zelenski je i dalje predsednik Ukrajine, a ono što smo videli su neke od ovih konvoja, konvoj od 40 kilometara koji su svi držali na oku, u suštini, nije otišao nigde“, rekla je ona.

„To nam mnogo govori o sposobnosti ruske vojske i izazovima, posebno logističkim izazovima sa kojima se Rusi suočavaju.

„Zapravo je zapanjujuće, njihova nesposobnost da svojim snagama obezbede jednostavne stvari kao što su obroci i gorivo“, dodao je Smit.