SAD i saveznici pozivaju Interpol da suspenduje pristup Rusiji sistemima globalne policijske agencije

SAD i saveznici pozivaju Interpol da suspenduje pristup Rusiji sistemima globalne policijske agencije

Američki državni tužilac Merik Garland pridružio se ministrima pravde nekoliko savezničkih zemalja da zahtevaju da Interpol odmah suspenduje pristup Rusiji njenim sistemima, rekao je portparol Ministarstva pravde Entoni Koli.

Koli je u nedelju uveče tvitovao da je Garland, zajedno sa drugim ministrima pravde iz takozvane Ministarske grupe pet zemalja — Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije i Novog Zelanda, pozvao Interpol i njegov izvršni komitet „da ove nedelje donesu odluku o trenutnoj suspenziji pristupa Rusije njenim sistemima“.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel je takođe tvitovala u nedelju uveče, rekavši: „Akcije Rusije predstavljaju direktnu pretnju bezbednosti pojedinaca i međunarodnoj saradnji u sprovođenju zakona.

Više informacija: Interpol, što je skraćenica za Međunarodnu organizaciju kriminalističke policije, je globalna agencija koja pomaže policiji u svojih 195 zemalja članica da sarađuju u krivičnim istragama. Interpol izdaje ono što je poznato kao crvena obaveštenja kako bi zatražila lokaciju i hapšenje pojedinca do njegovog izručenja.

Ako Rusija bude suspendovana iz Interpola, to bi zabranilo zemlji da nastavi da učestvuje i stoga bi postavilo zahteve za crvene obaveštenja, ali ne bi uklonilo crvene obaveštenja koja su već u sistemu, rekao je Ted Bromund, viši naučni saradnik u Heritidžu. Fondacija i ekspert u Interpolu.

Prema advokatima i stručnjacima, Rusija je među nekolicinom zemalja koje su poznate kao zloupotrebe sistema jer su jurile protivnike vladi.

„Generalno, (Rusija) to koristi da uznemirava opozicione ličnosti, ali to mogu biti biznismeni kojima režim želi da ukrade njihov novac, mogu biti direktori pozorišta koji imaju predstavnika za proizvodnju politički osetljivog materijala… Opozicione ličnosti pokrivaju mnogo toga, ” rekao je Bromund, dodajući da će često obaveštenje zasnivati na finansijskim zločinima.