„Užasan“ raketni napad ubija civile u Harkovu dok Moskva „prilagođava svoju taktiku“

„Užasan“ raketni napad ubija civile u Harkovu dok Moskva „prilagođava svoju taktiku“

Najmanje devet ljudi je poginulo, a 37 je povređeno nakon što su ruske snage izvele višestruke raketne napade na grad Harkov na istoku Ukrajine, što je, kako se činilo, označilo promenu taktike Moskve prema bombardovanju civilnih područja.


Gradonačelnik Ihor Terehov rekao je da je u broj umrlih i troje dece.
„Danas smo imali veoma težak dan. To nam je pokazalo da to nije samo rat, ovo je masakr ukrajinskog naroda“, rekao je Terehov na svom Telegram nalogu. „Projektili su pogodili stambene zgrade, ubijajući i ranjavajući mirne civile. Harkov dugo nije video takvo razaranje. Ovo je užasno.”
On je rekao da su četiri osobe poginule kada su izašle iz skloništa da pronađu vodu i da su porodica od dvoje odraslih i troje dece žive izgoreli u svom automobilu.

Harkov, video zapis napada projektilima „Grad“


Na snimku koji prenose mediji u svetu se vidi kako desetine projektila „Grad“ pada na centar drugog najvećeg grada Ukrajine, spuštajući se među stambene zgrade. Jedan stanovnik opisao je napad kao „užasan“ i najgori do sada, nakon pet dana nemilosrdnog bombardovanja i ruske invazije.
Napad je usledio uprkos pozivu francuskog predsednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina u kojem je, prema Jelisejskoj palati, ruski predsednik rekao da je „spreman da se posveti“ okončanju napada na civile i civilnu infrastrukturu tokom mirovnih pregovora. Belorusija je bila u toku.
Jezivi video snimci pokazuju posledice jednog štrajka u centralnoj gradskoj ulici Kločkivska. Projektil Grad pao je ispred broja 197, odnevši nogu ženi koja je otišla u kupovinu tokom pauze policijskog časa. Ubrzo je umrla.
„Kolega mog brata živi na ulici. Videla je šta se dogodilo i čula zvuk rakete. Kada je pogledala sa svog balkona, videla je ženu kako leži u agoniji, raznesena joj noga na jednu stranu“, rekao je Artem Volodimirovič, 31-godišnji nastavnik engleskog.
Koleginica – koja je odbila da bude imenovana – snimila je fotografiju sa svog balkona. Na njemu se vidi mrlja krvi i motorni deo projektila Grad koji viri iz betonskog trotoara. Nekoliko zapanjenih posmatrača slikalo je telefonima.