Evo kako podržati ukrajinsku vojsku

Evo kako podržati ukrajinsku vojsku

Ukrajina se brani od sveopšte invazije Rusije od februara. 24.

Ukrajina Iako je do sada bila uspešna u potiskivanju ruskih snaga, rusko napredovanje u Ukrajinu se nastavlja na više frontova dok se teške borbe vode u različitim gradovima i regionima.

Postoji nekoliko opcija za pomoć ukrajinskoj vojsci.

Narodna banka Ukrajine otvorila je poseban račun za prikupljanje novca za podršku ukrajinskoj vojsci 2. februara. 24. Dan nakon pokretanja NBU je prikupila skoro 300 miliona kuna i podrška i dalje stiže.

Rekvizite za podršku ukrajinskoj vojsci preko NBU možete pronaći ovde. Banka takođe napominje da je bolje donirati preko međunarodnog sistema naloga za plaćanje SVIFT, od kojeg se očekuje da će Rusija uskoro biti odsečena.

Takođe, Ukrajinci koji su od vlade dobili 1.000 kuna za vakcinaciju protiv korona virusa, mogu da prebace novac i za podršku vojsci. Sve što je potrebno je da koristite ovu vezu da donirate novac koji su dobili preko Diia mobilne aplikacije. Trenutno je dostupan korisnicima Monobank, PrivatBank ili Alfa banke.

Druga opcija je donacija „Vrati se živ“ (Povernis Zhivim), jednoj od najodgovornijih i najpouzdanijih dobrotvornih organizacija koje rade za vojsku u Ukrajini od 2014. Dobrotvorna organizacija obezbeđuje vojsci pomoćnu opremu, specijalizovani softver, dronove, zaštitu tela , obuku i druge potrepštine od osnivanja fondacije.

Dobrotvorna organizacija daje uputstva o tome kako da donirate, iz Ukrajine ili inostranstva, i objavljuje finansijske izveštaje na svojoj veb stranici savelife.in.ua/donate/.

Ranije februara. Ukrajinci su 22. godine donirali rekordnih 20,5 miliona hr (preko 707.000 dolara) da se vrati živ. To se dogodilo neposredno nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin poslao trupe na teritorije Donjecke i Luganske oblasti u istočnoj Ukrajini koje je okupirao Kremlj, nakon što ih je zvanično priznao kao nezavisne države.

To je bilo više nego što je dobrotvorna pomoć primljena tokom 2021.

Mnogi Ukrajinci su od tada kritikovali Putinove akcije na društvenim mrežama, deleći vezu do veb stranice dobrotvorne organizacije, pozivajući druge da podrže ukrajinsku vojsku.

Ukrajinska IT platforma DOU bila je prva koja je pokrenula takozvani „flešmob“, kaže Oleg Karpenko, menadžer partnera dobrotvorne organizacije. Šef DOU-a donirao je 5 miliona hr u dobrotvorne svrhe 2. februara. 22.

Uskoro su usledile i druge ukrajinske IT kompanije, preduzeća i građani, kaže Karpenko.

„Nivo finansijske podrške koju je fondacija dobila u proteklih nekoliko nedelja je još jedan pokazatelj da su Ukrajina i Ukrajinci spremni da se bore protiv Rusije u svim mogućim oblicima“, napisao je na Fejsbuku šef dobrotvorne organizacije Taras Čmut.

Dobrotvorna organizacija je već prebacila 200 termovizira i nišana za termalno oružje Ukrajincima koji štite Kijev od invazije.

Još jedna dobrotvorna organizacija Armi SOS sa sedištem u Kijevu prikuplja novac za podršku ukrajinskoj vojsci neophodnom municijom, štitovima, komunikacionim uređajima i još mnogo toga. Kažu da se fokusiraju na pružanje direktne pomoći onim vojnicima koji su na samoj liniji fronta.

Rekvizite za donacije možete pronaći ovde.

Oni koji žive u Ukrajini, uključujući i strance, takođe mogu da se pridruže novim snagama teritorijalne odbrane koje trenutno uspešno pomažu u odbrani svojih lokalnih zajednica kao honorarni vojnici.