SAD: Rusija nije povukla trupe iz blizine Ukrajine

SAD: Rusija nije povukla trupe iz blizine Ukrajine

Tvrdnja Rusije da pomera trupe sa granice sa Ukrajinom je „lažna“, smatra visoki američki zvaničnik, koji je dodao da je poslednjih dana stiglo 7.000 dodatnih vojnika.

Zvaničnik je takođe rekao da Rusija može da pokrene „lažni“ izgovor za invaziju na Ukrajinu „u svakom trenutku“.

Moskva kaže da premešta trupe od ukrajinske granice nakon završetka vojnih vežbi.

Ali zapadni zvaničnici kažu da nisu videli dokaze koji bi podržali tu tvrdnju.

„Rusija mora preduzeti stvarne korake ka deeskalaciji“, složili su se američki predsednik Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc u telefonskom razgovoru u sredu, saopštila je nemačka kancelarija.

Rusija, koja je više puta negirala da planira invaziju na Ukrajinu, uprkos tome što je prikupila preko 100.000 vojnika blizu granice, naziva zabrinutost Zapada zbog invazije „histerijom“.

Ministarstvo odbrane je u sredu objavilo video snimak na kome se navodno vidi kako tenkovi napuštaju Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014.

Ali, prema rečima visokog zvaničnika Bele kuće, na hiljade vojnika stiglo je u to područje poslednjih dana, uključujući i neke u sredu.

Obraćajući se novinarima, američki zvaničnik je doveo u sumnju tvrdnje Rusije „da je povlačila trupe sa granice sa Ukrajinom“.

„Oni su dobili veliku pažnju zbog te tvrdnje, i ovde i širom sveta. Ali sada znamo da je bila lažna.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao za Bi-Bi-Si: „Još ne vidimo povlačenje trupa, samo smo čuli za to“.

On je to govorio dok je Ukrajina obeležavala takozvani dan jedinstva u sredu, uz podizanje nacionalnih plavo-žutih zastava širom zemlje.

Predsednik Zelenski proglasio je patriotski praznik kao odgovor na izveštaje američkih obaveštajnih službi da bi Rusija istog dana mogla da napadne Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je rekao da nema znakova da ruske snage deeskaliraju, rekavši u sredu da je pretnja iz Rusije postala „nova normalnost”.

Govoreći na samitu ministara odbrane NATO-a u Briselu, Stoltenberg je rekao da alijansa razmatra uspostavljanje novih borbenih grupa, najmanjeg tipa samodovoljnih vojnih jedinica, u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

On je rekao da je ovo deo tekućih mera za jačanje evropske odbrane, na koju je potrošeno 270 milijardi dolara (199 milijardi funti) od 2014. godine, iako je pokušao da uveri Rusiju da NATO nije pretnja.

Francuska je ponudila da predvodi jednu takvu borbenu grupu u Rumuniji, rekao je on.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da „više nije zainteresovano“ za Stoltenbergove izjave.