SAD evakuiše ambasadu u Kijevu

SAD evakuiše ambasadu u Kijevu

Kako prenose svetski mediji, SAD je donela odluku da evakuište ambasadu u Kijevu zbog neposredne opasnosti od oružanih akcija. U ambasadi će možda ostati mali broj zaposlenih, dok će većina od preko 200 amerikanaca biti prebačeno na zapad Ukrajne, u blizinu granice sa Poljskom, kako bi SAD formalno zadržale diplomatsko prisustvo u Ukrajini.

Državni sekretar Antoni Dž. Blinken je takođe rekao da će u subotu razgovarati sa Sergejem V. Lavrovom, ruskim ministrom spoljnih poslova, kako bi izvršio pritisak na Rusiju da povuče kopnene, pomorske i vazdušne snage koje je izgradila na tri strane Ukrajine, i da se uključi u diplomatiju kako bi rešio ono što je preraslo u jednu od najvećih bezbednosnih pretnji u Evropi od Hladnog rata.

Zvaničnici američke obaveštajne službe smatraju da je Putin spreman da sačeka kraj Zimskih olimpijskih igara u Pekingu pre nego što eventualno naredi ofanzivu, kako bi izbegao antagonizaciju predsednika Kine Si Đinpinga, ključnog saveznika.

„Nastavljamo da vidimo znake ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu“, rekao je novinarima Džejk Salivan, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Džejk Salivan, izdao je javno upozorenje svim američkim građanima u Ukrajini da što pre napuste zemlju. Salivan je rekao da bi ruski predsednik Vladimir Putin svakog dana mogao da izda naređenje za pokretanje invazije na Ukrajinu.

Paralelno sa praćenjem aktivnosti u okolini granice Rusije i Ukrajne, u toku je aktivno mobilisanje borbenih snaga. Pored američkih trupa koje su raspoređene u Poljskoj, oko 1.000 američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj prelazi u Rumuniju u sličnoj misiji uveravanja savezniku iz NATO-a. Takođe, u Nemačku je stiglo 300 vojnika štabne jedinice 18. vazdušno-desantnog korpusa, kojom komanduje general-potpukovnik Majkl E. Kurila, kao i vojnih vozila, letelica i druge opreme.