Francuska od danas preuzela predsedavanje EU

Francuska od danas preuzela predsedavanje EU

Francuska je danas preuzela predsedavanje Evropskoj uniji, a među njenim prioritetima biće izgradnja jače i suverenije EU, odbrana vladavine prava i evropskih vrednosti i jačanje strateške autonomije.

Na agendi Pariza biće i Zapadni Balkan, a francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da EU treba više politički i ekonomski da se angažuje u regionu.

„Mi danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu, mi tu treba da vodimo politiku ponovnog angažovanja, ali takođe investicija da bismo podržali ekonomsku integraciju tog regiona… i takodje da bi se borili protiv mešanja, manipulacija od strane više regionalnih sila koje nastoje preko Balkana da destabilizuju Evropu“, rekao je Makron izlažući prioritete francuskog predsedavanja 9. decembra u Jelisejskoj palati.

Makron je apelovao na to da se „razjasni evropska perspektiva“ zemalja Zapadnog Balkana blokiranih godinama u predvorju EU, dodajući da se ne sme dozvoliti da Zapadni Balkan ostane u situaciji u kojoj je danas.

Cilj Francuske je oporavak od pandemije i jačanje ekonomije uz podršku ekološkoj i digitalnoj transformaciji, a „snaga“ iskazuje želju za jačanje strateške autonomije i promovisanje evropskih vrednosti i interesa.

Francusko predsedništvo će raditi na promovisanju evropskog modela rasta, koji će dozvoliti bloku od 27 zemalja da generiše bogatstvo i radna mesta a da istovremeno očuva visoke socijalne i klimatske standarde.

Makron je kazao da je potrebna reforma šengenske zone kako bi Evropa mogla da zaštiti svoje granice u migrantskih krizama.

Tokom francuskog predsedavanja bi trebalo da bude usvojen novi „strateški kompas EU“, zajednička analiza pretnji i evropski mehanizam rešavanja kriza.