Rama: Glasao bih za ujedinjenje Kosova i Albanije

Rama: Glasao bih za ujedinjenje Kosova i Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da bi „ako bi bilo mirnog referenduma za ujedinjenje Kosova i Albanije otvoreno glasao sa – da“.

„Ako me pitate hipotetički o mirnom referendumu za ujedinjenje Albanije sa Kosovom, prekršio bih zakon o tajnosti glasanja, otvoreno, glasao bih „da“, izjavio je Edi Rama na konferenciji za medije s Aljbinom Kurtijem nakon zajedničke sednice kosovske i vlade Albanije u Elbasanu.

Međutim pre odgovora, na pitanje novinara iz Prištine kako bi glasao, Rama je upitao: „da li je ovo pitanje ili provokacija, jer ja ne razumem“.

Aljbin Kurti je na istom događaju rekao da je „pitanje ujedinjenja Kosova i Albanije više pitanje nerazumevanja nego nesporazuma“, kao i da su njegove izjave o nacionalnom jedinstvu Albanaca i referendumu o tom pitanju pogrešno protumačene, prenose prištinski mediji u izveštajima iz Elbasana.

„Čini mi se da je više pitanje nerazumevanja nego nesporazuma kada je reč o ujedinjenju Albanaca. To nije nešto što biramo ili odabiramo. Dakle, to je kolektivna namera koja nas bira ili odabira. Dakle, ne možemo da odlučujemo o takvim istorijskim procesima i da određujemo datume i načine“, rekao je Kurti.