Prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka i u poštama i preko e-Uprave

Prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka i u poštama i preko e-Uprave

Ministarstvo odbrane pojednostavilo je proceduru za prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka i zapošljavanje u vojsci. Zainteresovani mogu da se prijave preko e-Uprave, u bilo kojoj pošti ili centrima za obuku. Jedan lekarski pregled omogućiće im da se zaposle odmah posle odsluženja vojnog roka, umesto da čekaju i po dve godine. Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je prilikom obilaska požarevačkog Centra za obuku kopnene vojske da su vojnicima na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka, razvodnicima, desetarima i polaznicima kursa rezervnih oficira uvećana primanja.

Ministar je istakao da je unapređenje koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka nešto na čemu su, u prethodnom periodu, naporno radili Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

„Želeli smo da ljudima koji se opredele da dođu u svoju vojsku, koji se prijave, koji žele da služe Srbiji na ovakav način, olakšamo položaj, omogućimo jednostavnije procedure i da uradimo ono što su i oni tražili od nas. Dakle, odlučili smo se na pojednostavljivanje procedura, odnosno ujednačavanje procedura. Uočili smo u prethodnom periodu neke od nedostataka na koje su nam ukazali i sami kandidati, odnosno, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, od kojih jedan veliki deo želi da nastavi svoju karijeru u Vojsci Srbije“, naveo je Stefanović.

Ukazao je da su isticali da su procedure, recimo, zdravstvenih pregleda bile preduge i prekomplikovane zato što su oni te procedure prošli kad su dolazili da dobrovoljno služe vojni rok, a onda kroz različite drugačije procedure i testove prolazili kada su trebali da postanu vojnici profesionalci.

„Ministarstvo se obratilo Generalštabu, tu su nosioci bili naš Vojnomedicinska akademija, odnosno Uprava za vojno zdravstvo i Sektor za ljudske resurse. Sagledali smo ono što su bili nedostaci i ujednačili kriterijume i procedure. Svi oni koji prođu zdravstvene preglede tokom dolaska u jedinice, dakle u centre za obuku, na dobrovoljno služenje vojnog roka, faktički su time i prošli procedure i preglede da bi mogli da konkurišu za profesionalne vojnike“, rekao je ministar.

Objasnio je da je time značajno smanjeno vreme za stupanje u profesionalnu vojnu službu vojnika koji su dobrovoljno odslužili vojni rok.