Kragujevačka „Energetika“ za hladne stanove krivi stanare

Kragujevačka „Energetika“ za hladne stanove krivi stanare

Problemi sa grejanjem koje imaju građani koji stanuju u Ulici Grada Sirena u zgradama sa brojem 12,14,16,28 i 20 su nastali zbog delova instalacije koje su u obavezi da održavaju korisnici, odnosno stanara ovih zgrada, saopštila je kragujevačka Energetika, javno preduzeće zaduženo za proizvodnju i distribuciju toplotne energije.

Kako kažu iz ovog javnog komunalnog preduzeća, pomenute zgrade su trenutno uredno snabdevene toplotnom energijom.

„Da li će grejanja biti u stanovima korisnika zavisi od toga da li je sekundarna instalacija zgrade napunjena, da li su pumpe ispravne i uključene, da li je ozračena instalacija i otvoreni ventili“, poručuju iz Energetike.

Dodaju da su građani sa problemom na delu instalacije o kome se sami staraju upoznati još tokom prošle grejne sezone i upućeni da izrade projekat rekonstrukcije svojih instalacija.

„Do sada su uradjeni projekti na koje je data saglasnost od strane Energetika DOO, osim za jednu zgradu koja projekat nije ni izradila. Prema informacijama od upravnika stambenih zajednica do sada nisu izabrali izvođače radova. Napominjemo da su sami stanari – korisnici usluge Energetike doo, izabrali tehničko rešenje prema kome će svaka zgrada imati svoj priključak i izmenjivač toplote, a ne kao do sada da bude jedan za sve zgrade“, poručuju iz Energetike.

Dodaju da pošto korisnici preko izvođača izvedu odgovarajuće radove, bice moguće da se izgradi pet novih priključaka na primarni toplovod, čime bi problem stanara ovih zgrada bio rešen za duži vremenski period.

Kragujevčani koji od početka grejne sezone žive u hladnim stanovima, kažu da je ovo treća sezona kako plaćaju grejanje koje nemaju.

Problem je u tome što sekundarna mreža, odnosno cevi toplovoda koje se nalaze ispod parkinga i zelene površine pre ulaza u zgrade ispuštaju vodu, porozne su i bušne pa sistem stalno mora da se dopunjuje vodom.

Stanari kažu da su prošle godine uradili ono što im je Energetika tražila i kupili izmenjivač toplote, ali da problem nije rešen.

Zbog toga su se obratili predsedniku države, a iz predsedništva je sutradan stigao odgovor i slučaj prebačen na gradonačelnika Nikolu Dašića, s porukom da se ulože dodatni napori za rešenje problema i da predsednik u najkraćem roru o tome bude informisan.