Liberalno-demokratska partija Japana gubi većinu na parlamentarnim izborima

Liberalno-demokratska partija Japana gubi većinu na parlamentarnim izborima

Vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) premijera Šigerua Išibe pretrpela je značajan gubitak na nedavno održanim parlamentarnim izborima, osvajajući prema preliminarnim rezultatima samo 209 od 465 mesta u donjem domu parlamenta. Ova izborna večera donela je neizvesnost u pogledu budućeg sastava vlade i ekonomske politike zemlje, javlja Rojters.

Išiba je priznao težak ishod izbora, naglašavajući: „Ovi izbori su bili veoma teški za nas.” Ovo predstavlja drastičan pad u odnosu na prethodnih 279 mesta, što je najlošiji rezultat LDP-a otkako su nakratko izgubili vlast 2009. godine. Premijer je istakao da će sačekati konačne rezultate, koji se očekuju u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, pre nego što razmotri mogućnosti formiranja nove koalicije ili dogovora o podeli vlasti.

Najveći pobednik ovih izbora je opoziciona Ustavno-demokratska partija Japana (CDPJ), koja je osvojila 143 mesta, što je značajan porast u odnosu na 98 mesta sa prethodnih izbora. Lider stranke, Jošihiko Noda, proglasio je ovaj rezultat za „početak“ i istakao da će njegova stranka raditi sa drugim opozicionim partijama na promene u vladi.

Prema izveštajima, birači su kaznili LDP zbog niza finansijskih skandala i rastuće inflacije, što je dovelo do gubitka poverenja u stranku koja je bila na vlasti u skoro celom posleratnom periodu.