Danas se završava 67. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Danas se završava 67. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji je održan od 19. oktobra do danas, kapije Beogradskog sajma posetilo je, nezvanično, više od 200.000 rekordnih posetilaca, a 68. izdanje biće održano na istom mestu od 18. do 26. oktobra sledeće godine, rekla je direktorka Beogradskog sajma Danka Selić na završnog konferenciji za medije.

Selić je istakla da su se na ovogodišnjem sajmu koji je održan pod sloganom „Reč je slobodna“ predstavila 424 direktna izlagača, od čega 340 domaćih i 84 iz inostranstva.

„Ukupan broj učesnika je 881 i taj broj, osim direktnih izlagača, obuhvata i indirektne izlagače i zastupljene firme. Sajam je održan na više od 30.000 metara kvadratnih, održano je 530 programa, a pratilo ga je preko 1200 akreditovanih novinara. Pored izdavača iz Srbije, učestvovali su izdavači iz 14 zemalja, a kao zemlja počasni gost predstavila se Republika Kuba“, rekla je Selić.

Predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Dušan Kovačević ocenio je da je svakoga dana dolazilo sve više posetilaca i da su kolone dece posebno obeležile ovogodišnji sajam.

„Ljudi su imali priliku da se sretnu sa brojnim piscima i knjigama. Nadam se da ćemo sledeće godine imati i veću posećenost i da će biti još više izlagača“, istakao je Kovačević.

Ambasador Kube u Srbiji Lejde Ernesto Rodriges Fernandes, čija je zemlja bila počasni gost Sajma, istakao je da je bila privilegija učestvovati na sajmu posvećenom promociji čitanja kao počasni gost.

„Naša delegacija uglednih pisaca i umetnika imala je priliku da se druži sa posetiocima sajma i da predstavi svoju kulturu. Naši kubanski autori imali su priliku da otkriju srpski književni svet, da posete ugledne institucije i da upoznaju različite kulturno-umetničke programe i da se upoznaju sa tradicijom srpske nacije“, rekao je Rodriges.