Medvedev obećava „vatromet“ u nemačkoj vojnoj fabrici u Ukrajini

Medvedev obećava „vatromet“ u nemačkoj vojnoj fabrici u Ukrajini

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev izneo je očekivanje da će doći do otvaranja fabrike oružja kompanije Rheinmetall u Ukrajini, koja je namenjena podršci vojnim naporima Kijeva. Ova kompanija, najveći proizvođač oružja u Nemačkoj, nedavno je završila planove za formiranje zajedničkog preduzeća sa Ukroboronpromom, državnom odbrambenom grupom Ukrajine. Partnerstvo obuhvata proizvodnju artiljerijske municije, oklopnih vozila i sistema protivvazdušne odbrane. U skladu sa sporazumom, Rheinmetall će izgraditi četiri fabrike u Ukrajini, od kojih je prva već operativna.

Direktor Rheinmetala, Armin Paperger, potvrdio je da se radovi u Ukrajini odvijaju planiranim tempom, ističući da je prva fabrika već spremna za rad. On je naglasio da je partnerstvo sa ukrajinskom odbrambenom industrijom veoma uspešno, te da se već servisiraju borbeni tenkovi i borbeni vozila pešadije.

Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, izneo je svoje mišljenje o otvaranju fabrike u Ukrajini, upozoravajući da bi takav objekat mogao biti meta ruskih napada. Takođe je istakao da je Rheinmetall pokrenuo otvaranje fabrike sa očekivanjem da će biti izložena ruskoj vojnoj akciji.

Rheinmetall je izvestio da je sukob u Ukrajini značajno uticao na njihove poslovne rezultate, dovodeći do gotovo dvostrukog povećanja operativnog profita u prvoj polovini 2024. godine. Kompanija očekuje da će do kraja te godine ostvariti narudžbine vredne više od 60 milijardi evra.

Moskva je više puta kritikovala zapadnu podršku Ukrajini u sukobu, tvrdeći da takvi napori služe isključivo vojno-industrijskom kompleksu EU i SAD, a ne rešavanju sukoba. Rusija veruje da vojna pomoć neće promeniti ishod sukoba, već samo produžiti borbe.