Izbori u Japanu: Išiba suočen s izazovima zbog skandala i ekonomske stagnacije

Izbori u Japanu: Išiba suočen s izazovima zbog skandala i ekonomske stagnacije

Konzervativna vladajuća partija japanskog premijera Šigerua Išibe pripremala se za izazove na izborima u nedelju, usred javnog nezadovoljstva zbog finansijskih skandala i stagnacije ekonomije. Ovi izbori mogli bi oslabiti Išibin stisak na vlasti, što bi dovelo Japan u političku neizvesnost, iako se ne očekuje promena vlade.

Išiba je preuzeo premijersku dužnost 1. oktobra, zamenivši Fumija Kišidu, koji je podneo ostavku zbog lošeg upravljanja sredstvima stranke. U želji da pridobije podršku, Išiba je brzo naredio vanredne izbore. Glasanje je započelo u nedelju ujutro, a očekuje se da će rezultati početi da pristižu nakon zatvaranja birališta u 20 časova.

Išiba teži zadržavanju 233 mesta u Donjem domu parlamenta, gde vladajuća koalicija Liberalno-demokratske partije (LDP) i njenog manjeg partnera Komeita čini većinu od 465 poslanika. U svom poslednjem obraćanju, izvinio se zbog skandala i naglasio da njegova stranka može odgovorno upravljati Japanom.

Najveća opoziciona stranka, Ustavno-demokratska partija Japana, koju predvodi centristički lider Jošihiko Noda, očekuje značajne dobitke. Noda smatra da su izbori retka prilika za promenu vlasti, uprkos teškoćama u pronalaženju koalicionih partnera.

Analitičari ukazuju na to da Išiba može da se suoči sa izazovima u ostvarenju svog cilja, a gubitak većine bi dodatno otežao sprovođenje politika. Išibina popularnost opada zbog skandala i kritika javnosti, koja traži političke reforme i veće odgovornosti.

Išiba je obećao revitalizaciju ruralne ekonomije, borbu protiv opadanja nataliteta i jačanje odbrane, ali se suočava sa sumnjama zbog sastava svog kabineta i povlačenja sa ranije podržanih progresivnih inicijativa. Politički analitičari naglašavaju da LDP, suočen sa nasleđem bivšeg premijera Šinzo Abea, mora da se prilagodi novim zahtevima javnosti kako bi održao podršku.

Očekuje se da će Išiba ostati na vlasti barem do kraja godine, kada će biti odobren ključni budžetski plan, dok politička scena u Japanu ostaje neizvesna.