Vladajuća partija pobeđuje na izborima u Gruziji

Vladajuća partija pobeđuje na izborima u Gruziji

Na osnovu ranih rezultata koje je objavila izborna komisija, Vladajuća partija Gruzije se očekuje da će trijumfovati na parlamentarnim izborima, osiguravajući snažnu većinu u parlamentu zemlje. Prema zvaničnim podacima, Gruzijski san je dobio podršku većine birača, sa oko 70% obrađenih glasačkih listića i preko 53% ukupnog broja glasova. Izlaznost birača je takođe bila značajna, gotovo 59%, što je značajno više u poređenju sa prethodnim izborima održanim 2020. godine.

Predsednik Vladajuće partije, Mamuka Mdinaradze, već je proglasio pobedu stranke, predviđajući osvajanje najmanje 90 od 150 mesta u parlamentu. Ovaj očekivani rezultat značajno jača poziciju stranke, koja je pre izbora imala nestabilnu većinu od 74 mesta. Za formiranje vlade i izbor premijera u Gruziji potrebna je prosta većina od 76 glasova.

Rezultate su već osporili opozicija, kao i predsednica zemlje Salome Zurabišvili, tvrdeći da je pobedila stranka Evropska Gruzija. Ona je istakla da je Evropska Gruzija odnela pobedu sa 52%, uprkos navodnim pokušajima nameštanja izbora i bez glasova dijaspore. Evropska Gruzija se takmičila kao deo koalicije predvođene partijom Jedinstvo-nacionalni pokret (UNM), koja je privukla oko 10% glasova. Tri druge opozicione stranke su takođe prešle cenzus od 5%: Koalicija za promene sa nešto više od 11%, Jaka Gruzija sa 9% i partija Za Gruziju, koju predvodi bivši premijer Gruzijskog sna Giorgi Gakharia.

Izlazne ankete su pokazale različite rezultate, u zavisnosti od toga ko ih je sproveo. Predsednikova tvrdnja se poklapa sa projekcijom koju je objavila opoziciono orijentisana Formula TV, dajući opoziciji 51,9% ukupnih glasova četiri opozicione stranke zajedno, naspram 40,9% vladajućoj stranci. Slične rezultate je dao i emiter Mtavari Arkhi, dajući opoziciji 48%. Sa druge strane, izlazna anketa naručena od strane provladine televizije Imedi sugerisala je ubedljivu pobedu Gruzijskog sna, sa oko 56% glasova.