Rusija nastoji da oslabi ukrajinsku privredu, da je istera sa inostranih tržišta

Rusija nastoji da oslabi ukrajinsku privredu, da je istera sa inostranih tržišta

U subotu, 26. oktobra, tokom posete Egiptu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha je održao sastanak sa egipatskim kolegom, Badrom Abdel Atijem, u Kairu. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da je jedna od ključnih tema razgovora bila bezbednost hrane.

Sibiha je informisao Abdel Atija o povećanim napadima Rusije na ukrajinske luke, skladišta žita i plovila, navodeći da su četiri civilna plovila u lukama Odesa oštećena od početka jeseni, uključujući brodove namenjene Egiptu i Palestini. Rusija se navodno trudi da oslabi ukrajinsku ekonomiju, istisne je sa međunarodnih tržišta i zameni ukrajinsko žito svojim, uključujući ono sa teritorija koje privremeno kontroliše.

Ministar je istakao značaj obnove i zaštite slobode plovidbe Crnim morem, pozivajući na solidarnost i podršku u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Takođe je izrazio nadu da će Egipat zauzeti jasan stav o ovom pitanju.

Britanski premijer Keir Starmer nedavno je upozorio na opasnost po globalnu bezbednost hrane koju predstavljaju intenzivni napadi Rusije na ukrajinske luke u Crnom moru. Ruske snage su izvele balističke raketne udare na infrastrukturu luke Odesa, što je rezultiralo ljudskim žrtvama i oštećenjem brodova.