Ruski glumci su snimili lažni video koji prikazuje uništavanje glasačkih listića za Trampa, saopštio je FBI

Ruski glumci su snimili lažni video koji prikazuje uništavanje glasačkih listića za Trampa, saopštio je FBI

Ruski glumci su producirali video koji je lažno prikazivao uništavanje glasačkih listića za bivšeg predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji, saopštili su američki zvaničnici. Video se brzo proširio društvenim mrežama, prikazujući navodno uništavanje Trampovih glasačkih listića u predgrađu Filadelfije.

Američki zvaničnici su istakli da veruju kako su ruski glumci kreirali i promovisali ovaj video kao deo širih napora Moskve da izazove sumnje u integritet američkih izbora i podstakne podele među Amerikancima. Ova informacija je objavljena u zajedničkom saopštenju Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe, FBI-a i Agencije za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture.

Nakon brze reakcije izbornih zvaničnika, video je identifikovan kao lažan. Izborni zvaničnici okruga Baks su naglasili da materijali prikazani u videu nisu autentični i da ne pripadaju izbornom odboru okruga. Ovo je samo jedan od mnogih pokušaja dezinformacija koji su pratile izborne procese u Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručnjaci za dezinformacije ističu da ovakvi slučajevi signaliziraju trend lažnih informacija koje mogu pokušati da naruše poverenje u izborne procese, posebno uoči izbornog dana. Analize ukazuju da je ovaj video verovatno povezan sa poznatom ruskom dezinformacionom mrežom, a korišćenje određenih elemenata u videu je namerno kako bi se podstakle postojeće podele u američkom društvu.

Nakon što je lažnost videa otkrivena, autor je uklonio originalni post i osudio ga kao lažan. Grupa America PAC, osnovana od strane milijardera Elona Muska kako bi podržala Trampa u njegovoj kandidaturi za drugi mandat, takođe je osudila ovaj video. Ovo je bilo značajno s obzirom na uobičajenu distribuciju dezinformacija na društvenim mrežama.

Izborni zvaničnici su brzo reagovali na ovaj incident, ističući važnost transparentnosti i proaktivnog suprotstavljanja lažnim informacijama. Identifikacija i razotkrivanje ovakvih pokušaja su ključni za očuvanje integriteta izbornog procesa i održavanje poverenja javnosti.