Generalni tužilac Misurija pokreće istragu protiv Gugla zbog navodnog manipuliranja

Generalni tužilac Misurija pokreće istragu protiv Gugla zbog navodnog manipuliranja

Generalni tužilac države Misuri, Endrju Bejli, objavio je u četvrtak da je Gugl pod istragom zbog sumnje u manipulisanje svojim pretraživačem kako bi podrio demokratski proces u Sjedinjenim Američkim Državama. U postu na Fejsbuku, Bejli, član Republikanske stranke, optužio je tehnološku kompaniju da „cenzuriše konzervativni govor tokom najvažnijih izbora u istoriji naše nacije“, naglašavajući da time „vodi rat protiv demokratskog procesa“.

U dodatnom komentaru za Foks njuz, Bejli je izrazio sumnju da Gugl ne ističe informacije vezane za kampanju bivšeg predsednika Donalda Trampa u rezultatima pretrage. Optužbe konzervativnih ličnosti u SAD protiv velikih tehnoloških kompanija o cenzuri njihovog govora nisu nove; Tramp je razmatrao podizanje krivične prijave protiv Gugla ukoliko ponovo bude izabran, optužujući kompaniju za favorizovanje demokratske kandidatkinje, potpredsednice Kamale Haris.

Misuri je ranije udružio snage sa Luizijanom kako bi tužio Bajdenovu administraciju zbog navodnog kršenja Prvog amandmana tokom suzbijanja dezinformacija o Covid-19. Tužioci su isticali komunikaciju između savezne vlade i velikih tehnoloških kompanija, tvrdeći da su te aktivnosti predstavljale nezakonitu prinudu i vladinu cenzuru govora.

Bejli je na nedavnom konzervativnom događaju razgovarao o svom slučaju i nameri da ga nastavi, koristeći proces otkrivanja da bi „iskorenio ogroman napor cenzure“. On je istakao da je upotreba vanrednog stanja Covid-19 za probijanje cenzure na internetu bila probna vožnja koja može dovesti do potiskivanja drugih govora koji ne prijaju vlastima, uključujući hrišćanske propovedi.

Portparol Gugla je u izjavi za Rojters odbacio Bejlijeve optužbe, nazivajući ih „potpuno lažnim“. „Pretraga služi svim našim korisnicima, a naše poslovanje se zasniva na pružanju korisnih informacija svima – bez obzira na njihova politička uverenja“, navodi se u saopštenju.