Komandant KFOR-a Enriko Barduani naglašava posvećenost smanjenju tenzija na sastanku sa premijerom Kurtijem

Komandant KFOR-a Enriko Barduani naglašava posvećenost smanjenju tenzija na sastanku sa premijerom Kurtijem

Komandant KFOR-a, Enriko Barduani, istakao je na sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem, čvrstu posvećenost KFOR-a u promovisanju napora za osiguranje koordinacije i smanjenje potencijala za akcije koje bi mogle dovesti do tenzija.

„To je ono što će biti stub podrške svim mojim naporima i svim dnevnim aktivnostima KFOR-a“, rekao je Barduani, prema saopštenju KFOR-a.

Barduani je ponovio punu podršku KFOR-a dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, smatrajući ga jedinom platformom za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica. On je naglasio da je to ključno za trajnu bezbednost u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, kao i za regionalnu stabilnost.

„KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, obezbeđujući bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno“, navedeno je u saopštenju KFOR-a.

Barduani je 11. oktobra preuzeo dužnost komandanta KFOR-a od Ozkana Ulutaša, podseća Tanjug.