Lukašenko: Zapad više želi pregovore između Kijeva i Moskve nego Zelenski

Lukašenko: Zapad više želi pregovore između Kijeva i Moskve nego Zelenski

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Zapad više želi da Ukrajina započne pregovore sa Rusijom nego što to želi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. U intervjuu za emisiju „60 minuta“ na TV kanalu Rusija 1, koji prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije, Lukašenko je istakao da je trenutna prilika za pregovore između Kijeva i Moskve važna, te da bi trebalo započeti dijalog o mirnom rešenju ili okončanju rata.

„Zelenski nema konkretan plan za okončanje sukoba“, rekao je Lukašenko, ocenivši da su njegove izjave o završetku rata do 2025. godine „smešne“. On je dodao da Zelenski neće moći da diktira uslove za pregovore i da sve zavisi od spremnosti Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

Lukašenko je takođe kritikovao Zapad, tvrdeći da oni ne žele da prekinu snabdevanje Ukrajine oružjem kako ne bi „izgubili obraz“, ali je napomenuo da bi prestanak finansijske podrške Kijevu mogao da promeni situaciju.

Takođe, predsednik Belorusije je naglasio da Putin nikada neće upotrebiti nuklearno oružje raspoređeno u Belorusiji bez njegovog pristanka, ističući da je to moćno sredstvo odvraćanja, ali ne i „horor priča“. Dodao je da će Belorusija biti spremna da odgovori ukoliko dođe do pretnje po njene granice.