Moskva: Članstvo Ukrajine u NATO-u je neprihvatljivo

Moskva: Članstvo Ukrajine u NATO-u je neprihvatljivo

Članstvo Ukrajine u NATO-u na bilo koji način, oblik ili formu je neprihvatljivo za Rusiju i ne može biti deo bilo kakvog mirovnog predloga, rekao je stalni predstavnik Moskve pri UN Vasilij Nebenzja.

Obraćajući se na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini, Nebenzja je naveo izjave Vladimira Zelenskog da je Kijevu ili potrebno članstvo u bloku koji predvode SAD, ili nuklearno oružje.

„Članstvo Ukrajine u Severnoatlantskom savezu u bilo kom teritorijalnom obliku apsolutno je neprihvatljivo za Rusiju i ne može biti deo bilo kakvih mirovnih planova ili posredničkih inicijativa“, rekao je Nebenzija na sastanku u ponedeljak.

Ruski izaslanik je takođe tvrdio da je „nuklearna ucena“ Zelenskog predstavljala javnu izjavu o nameri Ukrajine da prekrši sporazum o neširenju (NPT) i dokazao je ispravnom odluku Moskve da pokrene svoju vojnu operaciju, donetu „posle sličnih nuklearnih pretnji od strane Ukrajine rukovodstvo“, istakao je on.

„Bezbednosne pretnje našoj zemlji ne mogu se eliminisati bez demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine i bez obezbeđenja poštovanja prava i sloboda svih građana Ukrajine“, rekao je Nebenzja Savetu bezbednosti.

Ruski diplomata je Zelenskijev „plan pobede“ nazvao ništa drugo do pokušaj da se NATO uvuče u „direktan, a ne proki sukob“ sa Rusijom. On je optužio ukrajinskog lidera da rizikuje da uroni ceo svet u nuklearnu apokalipsu samo da bi održao vlast.

Nebenzia je sa odobravanjem citirao reči poljskog predsednika Andžeja Dude, koji je Ukrajinu opisao kao osobu koja se davi, „povlačeći u dubinu one koji pokušavaju da joj pomognu“.

Rusija je spremna i voljna da ima dobrosusedske odnose sa neutralnom i neneprijateljskom Ukrajinom, kao što je to zapisano u ukrajinskom ustavu i drugim bilateralnim ugovorima, rekao je ruski diplomata. Međutim, Kijev je odbacio sve te dokumente nakon državnog udara 2014. koji su podržale SAD i tako osigurao „klizanje Ukrajine u blato krize, bezakonja, ekstremnog nacionalizma i građanskog rata“.

SAD i njihovi saveznici isporučili su Ukrajini vojnu, finansijsku i ekonomsku pomoć u vrednosti od skoro 200 milijardi dolara, ali insistiraju da ih to ne čini učesnicima u sukobu sa Rusijom. U svojoj poslednjoj deklaraciji ovog jula u Vašingtonu, NATO je opisao članstvo Kijeva kao „neizbežno“, ali samo „kada se saveznici slože i ispune uslovi“. Najmanje jedna članica bloka, Slovačka, rekla je da će staviti veto na članstvo Ukrajine jer bi to dovelo do direktnog sukoba sa Rusijom.