Meksičke škole imaju 6 meseci da zabrane prodaju brze hrane ili se suoče sa velikim kaznama

Meksičke škole imaju 6 meseci da zabrane prodaju brze hrane ili se suoče sa velikim kaznama

Škole u Meksiku imaju rok od šest meseci da implementiraju zabranu nezdrave hrane koja se sponzoriše od strane vlade ili će biti suočene sa ozbiljnim kaznama, saopštili su zvaničnici u ponedeljak. Ova mera dolazi dok se vlasti bore sa označavanjem gojaznosti dece kao jednim od najvećih problema u svetu.

Usvojena pravila, objavljena 30. septembra, ciljaju na proizvode koji su postali standard u ishrani dve ili tri generacije meksičke dece u školama, uključujući slatke voćne napitke, čips, veštačku svinjsku koru i slani kikiriki sa čilijem u sojinom omotaču.

Administratori škola koji ne poštuju ovo pravilo suočiće se sa kaznama u rasponu od 545 do 5.450 dolara, sa mogućnošću udvostručenja kazne u slučaju ponovnog prekršaja. Ovo bi za neke moglo značiti skoro godinu dana sankcija.

Prema podacima UNICEF-a, deca u Meksiku imaju najveću stopu konzumacije nezdrave hrane u Latinskoj Americi, pri čemu mnoga deca dobijaju čak 40% svojih kalorija iz ovih namirnica. Gojaznost dece u Meksiku je označena kao hitan slučaj.

Vlasti navode da oko trećina dece u Meksiku ima prekomernu težinu ili je gojazna. Prethodni pokušaji da se sprovedu zakoni protiv nezdrave hrane nisu imali značajan uspeh.

Istraživanje koje je obuhvatilo preko 10.000 škola u periodu od 2023. do 2024. otkrilo je da je brza hrana dostupna u 98% škola, dok su slatki napici prisutni u 95% i bezalkoholna pića u 79% škola. Reklame za nezdravu hranu primećene su u 25% škola.

Nova predsednica, Klaudija Šejnbaum, izjavila je u ponedeljak da će škole morati da ponude alternative poput fontana sa vodom i užina kao što su takosi od pasulja.

Prema njenim rečima, „Bolje je jesti takose od pasulja nego čips iz kesice. Bolje je piti vodu od cvetova hibiskusa nego gazirane napitke.“

Međutim, velika većina od 255.000 škola u Meksiku nema besplatnu vodu za učenike. Prema izveštaju iz 2020. godine, tek oko 4% škola je uspelo da obezbedi česme za vodu, dok mnoge škole u siromašnim ili udaljenim područjima imaju poteškoća u održavanju osnovnih uslova poput kupatila, internet konekcije ili struje.

Od 2010. do 2020. godine, Meksiko je uveo oznake upozorenja na prednjoj strani pakovanja hrane kako bi informisao potrošače o visokom sadržaju soli, šećera, kalorija i zasićenih masti. Neki proizvodi čak nose sva četiri upozorenja.

Prema novim pravilima, škole će biti obavezne da uklone svaki proizvod koji ima makar jednu oznaku upozorenja sa svojih štandova za užinu.

Nije jasno kako će vlada sprovesti zabranu prodaje hrane ispred škola, gde prodavci često nude hranu deci tokom odmora; 77% škola u nedavnom istraživanju imalo je ovakve prodajne štandove napolju.