Kuba se suočava s teškim posledicama nestanka struje nakon udara uragana Oskar

Kuba se suočava s teškim posledicama nestanka struje nakon udara uragana Oskar

Mnogi građani Kube su se suočili sa nedeljnim izazovima nakon što je došlo do opsežnog nestanka struje širom ostrva. Ministar energetike Visente de la O Levi izrazio je nadu da će obnova električne mreže biti završena u narednim danima. Reakcija na uragan Oskar, koji je pogodio Bahame pre nego što je stigao na Kubu, dodatno je otežala situaciju, posebno za ključne elektrane kao što su Felton i Rente.

Iako je u nekim delovima Havane struja delimično obnovljena, veći deo grada je i dalje bez svetla. Nedostatak električne energije ne utiče samo na osvetljenje već i na vitalne usluge poput vodosnabdevanja. Stanovnici su se suočili sa problemima poput očuvanja hrane u odsustvu frižidera, prisiljeni da kuvaju na improvizovanim pećima na ulicama.

Nedostatak struje nije novost za Kubance, ali ovaj poslednji incident predstavlja izazov neviđenih razmera. Vlada je preduzela hitne mere kako bi smanjila potrošnju električne energije, uključujući obustavu nastave i zatvaranje nekih državnih institucija. Problemi sa distribucijom energije delimično su proizašli iz povećane potrošnje i nedovoljnog održavanja starih termoelektrana.

Iako je deo električne energije obnovljen nakon prvobitnog kvara, Kuba se i dalje bori sa manjkom snabdevanja. Ministar energetike je pohvalio napore da se domaćinstva ponovo povežu na mrežu, ali je istakao da je situacija i dalje izazovna. Podrška je ponuđena od strane nekoliko zemalja, uključujući Meksiko, Kolumbiju, Venecuelu i Rusiju.

U međuvremenu, uragan Oskar je nastavio da donosi nepovoljne vremenske uslove na ostrvu, dodatno otežavajući već tešku situaciju. Očekuje se obilna kiša širom istočne Kube, što može dovesti do dodatnih problema za lokalno stanovništvo.