SAD istražuju neovlašćeno otkrivanje poverljivih dokumenata koji procenjuju planove Izraela za napad na Iran

SAD istražuju neovlašćeno otkrivanje poverljivih dokumenata koji procenjuju planove Izraela za napad na Iran

Sjedinjene Američke Države pokrenule su istragu povodom neovlašćenog objavljivanja poverljivih dokumenata koji se odnose na procenu izraelskih planova za vojni napad na Iran, izjavila su tri američka zvaničnika za AP. Četvrti zvaničnik potvrdio je da dokumenti izgledaju autentično.

Dokumenti, koji pripadaju Američkoj agenciji za geospacijalnu obaveštajnu službu i Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji, ukazuju na to da Izrael nastavlja da premešta vojne snage u cilju sprovođenja udara kao odgovor na iranski balistički raketni napad 1. oktobra. Ovi dokumenti su označeni kao „strogo poverljivo“ i bili su dostupni članicama saveza „Five Eyes,“ koji čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Novi Zeland i Australija.

Dokumenti su objavljeni na platformi Telegram i prvi su put izveštavani od strane CNN-a i Axios-a. Zvaničnici su govorili anonimno jer nisu bili ovlašćeni da javno komentarišu ovu situaciju.

Istraga se fokusira na to kako su dokumenti dospeli u javnost, uključujući mogućnost da je curenje informacija rezultat namerne radnje unutar obaveštajne zajednice SAD-a ili su dokumenti dobijeni hakovanjem, kao i da li su kompromitovani drugi obaveštajni podaci. Zvaničnici takođe rade na utvrđivanju ko je imao pristup dokumentima pre nego što su objavljeni.

Ovi dokumenti se pojavljuju u trenutku kada SAD pozivaju Izrael da iskoristi eliminaciju lidera Hamasa, Jahje Sinvara, i nastavi pritisak ka prekidu vatre u Gazi, ali takođe upozoravaju Izrael da ne širi dalje vojne operacije na severu, u Libanu, kako bi se izbegao širi regionalni rat. Ipak, izraelsko rukovodstvo jasno je stavilo do znanja da neće ostaviti iranski raketni napad bez odgovora.

Pentagon je potvrdio da je svestan izveštaja o dokumentima, ali nije dao dodatne komentare.