Rusija će predstaviti novi međunarodni finansijski sistem na samitu BRICS-a

Rusija će predstaviti novi međunarodni finansijski sistem na samitu BRICS-a

Rusija će predstaviti svoj projekat za novi međunarodni finansijski sistem svojim kolegama iz BRICS nacija na predstojećem samitu grupe, prenosi Reuters, pozivajući se na dokument koji je Moskva distribuirala novinarima pred događaj.

Pretpostavlja se da će sistem koji se predlaže biti imun na zapadne sankcije i mogao bi okončati dominaciju američkog dolara u međunarodnim razmenama i transakcijama, navodi agencija. Prema izveštaju, nova platna platforma zasnovana je na tehnologiji blokčejna i koristi digitalne tokene podržane nacionalnim valutama zemalja učesnica.

Ovaj format bi omogućio da se takve valute lako i sigurno razmene bez uobičajene potrebe za dolarom. Nova platforma navodno takođe zavisi od mreže komercijalnih banaka povezanih međusobno preko centralnih banaka zemalja članica BRICS.

Pretpostavlja se da predlog takođe uključuje stvaranje platforme ‘BRICS Clear’ za poravnavanje trgovine hartijama od vrednosti. Takođe se podstiče članice da stvore zajedničku metodologiju ocenjivanja, ali se ne pominje stvaranje zajedničke agencije za ocenjivanje BRICS-a. Dokument navodno takođe optužuje postojeće međunarodne finansijske institucije, uključujući Međunarodni monetarni fond, da služe interesima SAD i njenih saveznika.

Moskva nije komentarisala Reutersov izveštaj i nije objavila nikakve dokumente poput onoga koji je naveden u njemu. Prošle nedelje, ruski ministar finansija Anton Siluanov predstavio je predlog o reformi međunarodnog finansijskog sistema drugim ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka BRICS nacija.

Tom prilikom je takođe kritikovao Zapad zbog pokušaja da koristi međunarodni finansijski sistem i američki dolar kao sredstvo političkog pritiska. Prema Siluanovu, BRICS su razgovarali o alternativama zapadnom globalnom platnom sistemu, sistemu poravnavanja depozita i agenciji za ocenjivanje.

Ministar je takođe rekao da bi nove finansijske digitalne imovine trebalo koristiti u međunarodnim plaćanjima. „Brže je, jeftinije i pouzdanije. Operacije se obavljaju bez uključivanja banaka i infrastrukture trećih zemalja“, objasnio je. Ipak, specifični detalji predloga ostaju nejasni.

Rusija aktivno smanjuje upotrebu dolara u svojim međunarodnim transakcijama. Više od 95% međusobnih poravnanja između Rusije i njenog najvećeg trgovinskog partnera, Kine, obavlja se koristeći nacionalne valute (rublju i juanom), izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin u avgustu.

Prema Siluanovu, zemlje članice BRICS će ići još korak dalje u smanjenju udela američkog dolara u međusobnim transakcijama u korist nacionalnih valuta.

Samit BRICS-a zakazan je za sledeću nedelju u Kazanu, jugozapadnoj Rusiji. Moskva trenutno predsedava organizacijom, koja obuhvata Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, kao i Egipat, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate i Etiopiju. Prema ruskim zvaničnicima, više od 30 zemalja, uključujući člana NATO-a Tursku, podnelo je zahtev za pridruživanje ekonomskom bloku.