Maduro imenovao u svoj kabinet bliskog saveznika kojeg su SAD pomilovali u razmeni zatvorenika

Maduro imenovao u svoj kabinet bliskog saveznika kojeg su SAD pomilovali u razmeni zatvorenika

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro imenovao je u petak u svoj kabinet bliskog saveznika kojeg je američki predsednik Džo Bajden pomilovao prošle godine u sklopu razmene zatvorenika i nakon uveravanja da će Venecuela održati poštene predsedničke izbore 2024.

Maduro je imenovao Aleksa Saaba za ministra industrije i nacionalne proizvodnje i zadužio ga da promoviše „razvoj celokupnog industrijskog sistema Venecuele u okviru” onoga što je nazvao „novim ekonomskim modelom”. Maduro je to objavio u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Saab je u decembru vratio u Venecuelu slobodnog čoveka nakon što je bio u pritvoru od 2020. godine, kada su ga vlasti Zelenortskih ostrva uhapsile po američkoj poternici zbog optužbi za pranje novca. Američki tužioci su ga dugo smatrali za Madura.

Predsednik je obezbedio njegovo oslobađanje i pomilovanje u dogovoru sa Bajdenovom administracijom. U zamenu za Saab, Maduro je pustio 10 Amerikanaca i odbeglog odbrambenog izvođača poznatog kao „Debeli Leonard“ koji je bio tražen zbog njegove navodne uloge u centru velikog skandala sa podmićivanjem Pentagona.

Najveće oslobađanje američkih zatvorenika u istoriji Venecuele dogodilo se nedeljama nakon što je Bela kuća toj južnoameričkoj zemlji odobrila široku odgodu od ekonomskih sankcija, nakon što se Madura obavezao da će raditi sa političkom opozicijom u pravcu slobodnih i poštenih uslova za predsedničke izbore 2024.

SAD su ranije ove godine okončale ublažavanje sankcija nakon što su nade u demokratsko otvaranje izbledele.

Prošlog meseca je odgovorila na veoma sporne predsedničke izbore u Venecueli u julu sankcionisanjem 16 Madurovih saveznika, optužujući ih da ometaju glasanje i krše ljudska prava.

Saab je uhapšen 2020. tokom zaustavljanja goriva na putu za Iran kako bi pregovarao o naftnim poslovima u ime Madurove vlade. Američke optužbe bile su zavera da se izvrši pranje novca povezano sa šemom podmićivanja koja je navodno kroz državne ugovore izvukla 350 miliona dolara za izgradnju pristupačnih stanova.

Saab je takođe sankcionisan zbog navodnog vođenja šeme koja je ukrala stotine miliona dolara iz ugovora o uvozu hrane u vreme široko rasprostranjene gladi uglavnom zbog nestašice u toj južnoameričkoj zemlji. Nakon njegovog hapšenja, Madurova vlada je rekla da je Saab bio specijalni izaslanik u humanitarnoj misiji i da ima pravo na diplomatski imunitet od krivičnog gonjenja prema međunarodnom pravu.