Partijske kolege žele da Trudo podnese ostavku, prenose kanadski državni mediji

Partijske kolege žele da Trudo podnese ostavku, prenose kanadski državni mediji

Grupa kanadskih poslanika iz Liberalne partije Džastina Trudoa planira da zahteva od premijera da se povuče sa uloge lidera stranke, javljaju lokalni mediji.

Frakcija se organizovala u proteklih deset dana, izvestile su u sredu CTV njuz, pozivajući se na poslanike koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni. Očekuje se da će poslanici zvanično zatražiti od Trudoa da se povuče sa te funkcije tokom poslaničkog sastanka sledeće srede.

Očekuje se da će ovo pitanje biti rešeno direktno sa Trudoom i da će biti tajno od šire javnosti. CTV njuz je saopštio da je u proteklih nekoliko dana razgovarao sa oko 35 poslanika liberala, od kojih je pet izjavilo da podržava plan o svrgavanju Trudoa.

Nezadovoljstvo Trudoovim vođstvom nedavno je naglo poraslo unutar stranke, posebno podstaknuto gubitkom na dva važna dopunska izbora, u Torontu i Montrealu. Okruzima o kojima je reč su istorijski dominirali liberali i smatrani su sigurnim opkladama za partiju. Sada, neistomišljenici unutar stranke žele da Trudo odstupi sa mesta lidera uoči sledećih saveznih izbora, koji bi trebalo da budu održani do kraja oktobra 2025.

Govoreći za CTV njuz u utorak, poslanik Liberala iz Montreala Entoni Hausfader nije eksplicitno negirao postojanje pokreta protiv Trudoa u partijskim redovima.

„Podržavam svakoga ko je lider moje stranke u svakom trenutku, ali to ne znači da ne bi trebalo da postoji čvrsta poslanička diskusija o tome ko je najbolja osoba koja će nas voditi na sledećim izborima“, rekao je on.

Neki poslanici liberala već su otvoreno izrazili svoje protivljenje Trudou. Šon Kejsi, poslanik Šarlotauna, na primer, tvrdi da je sve veći broj glasača u njegovom okrugu izrazio svoje nezadovoljstvo premijerom i njegovim vođenjem partijskih poslova.

„Poruka koju postajem glasna i jasna – i sve snažnija kako vreme prolazi – je da je vreme da [Trudo] ode. I slažem se“, rekao je poslanik u ekskluzivnom intervjuu u utorak.