Putin o potencijalu BRIKS-a: Ekonomije koje pokreću globalni rast

Putin o potencijalu BRIKS-a: Ekonomije koje pokreću globalni rast

Zemlje BRIKS-a su već postale glavni pokretači međunarodnog ekonomskog rasta, ali će se njihov potencijal samo dalje povećavati kroz saradnju unutar bloka, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Udeo bloka u globalnom BDP-u već premašuje udeo vodećih zapadnih ekonomija Grupe sedam (G7) i nastavlja da se širi, rekao je Putin u svom govoru na plenarnoj sednici poslovnog foruma BRIKS-a u Moskvi u petak.

BRIKS sada čini 37,4 odsto globalnog BDP-a, dok G7 samo 29,3 odsto, naglasio je Putin. „I ovaj jaz se širi. I nastaviće da se širi još više. To je neizbežno“, dodao je on.

„Zemlje BRIKS-a su zapravo pokretači globalnog ekonomskog rasta. U okviru BRIKS-a će se u doglednoj budućnosti ostvariti glavni rast globalnog BDP-a“, rekao je Putin.

Blok „čini oko četvrtinu svetskog izvoza robe“, a članice bloka dominiraju mnogim ključnim tržištima, uključujući energiju, metale i hranu“, rekao je ruski lider.

U okviru bloka trenutno se stvaraju različite „razvojne platforme“, uključujući „komunikacijske kanale, tehnološke i obrazovne standarde, finansijske sisteme, instrumente plaćanja i, naravno, mehanizme za održivo dugoročno ulaganje“, istakao je on.

Oni imaju za cilj da osiguraju da će „ekonomski rast članica BRIKS-a u budućnosti sve manje zavisiti od spoljnog uticaja ili mešanja“, rekao je Putin.

To je „ekonomski suverenitet“ koji blok želi da postigne, postajući „partnerstvo samodovoljnih ekonomija, što u velikoj meri povećava njihov potencijal, otvara nove mogućnosti“, dodao je on.

„Rad BRIKS-a nije usmeren ni protiv koga. Ona je usmerena isključivo na jedan zajednički zadatak, a to je održivi razvoj i prosperitet naših zemalja i naroda“, rekao je Putin.

Kao aktuelni predsedavajući BRIKS-a, Rusija je domaćin godišnjeg samita bloka u gradu Kazanju od 22. do 24. oktobra. 1. januara 2024. Iran, Egipat, Etiopija i UAE zvanično su postali nove članice BRIKS-a, pridruživši se Brazilu, Rusiji, Indija, Kina i Južna Afrika.