Sud naložio otkrivanje dokaza iz istrage o Majku Pensu u slučaju Donalda Trampa

Sud naložio otkrivanje dokaza iz istrage o Majku Pensu u slučaju Donalda Trampa

Savezni sudija koji nadgleda slučaj mešanja u izbore protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa naredio je tužiocima da obezbede sve informacije Ministarstva pravde koje se odnose na odvojenu istragu o postupanju bivšeg potpredsednika Majka Pensa sa poverljivim dokumentima. Advokati Donalda Trampa tvrde da ove informacije mogu biti od značaja za njegovu odbranu, posebno u vezi sa tvrdnjama da je Pens mogao biti motivisan da šteti Trampu tokom sopstvene istrage o zadržavanju poverljivih dokumenata.

Specijalni tužilac Džek Smit je istakao da nije bio deo istrage o Pensa i da nema dodatnih informacija koje bi mogle biti relevantne. Međutim, okružna sudija Tanja Čutkan naložila je Smitovom timu da dostavi sve dodatne zapise o istrazi, uzimajući u obzir pravo odbrane da koristi dokaze o ponašanju svedoka kako bi osporila njihovu kredibilnost.

Sudija je odbacila zahteve Trampovih advokata za širokim spektrom dokumenata i informacija koje su tražene za odbranu u vezi sa optužbama za nezakonito delovanje u vezi sa predsedničkim izborima 2020. godine. Takođe je odbijen zahtev za kompletnom verzijom procene mešanja Rusije u izbore 2016. godine, kao i informacijama o mešanju stranih aktera u izbore 2020. godine.

Porota koja je istraživala Trampa u aprilu 2023. godine saslušala je Pensa nakon odluke saveznog žalbenog suda. Ministarstvo pravde obavestilo je advokate Pensa da neće biti podignute krivične prijave nakon što su pronađeni poverljivi dokumenti u njegovoj kući.

Sudija Čutkan sada ima zadatak da presudi o tvrdnjama tužilaštva protiv Trampa i odluči koje optužbe će ostati u slučaju, a koje će biti odbačene. Očekuje se da će ovaj proces rezultirati daljim žalbama.