Australija donira tenkove M1 Abrams Ukrajini: 49 borbenih vozila kao odgovor na vojnu potrebu

Australija donira tenkove M1 Abrams Ukrajini: 49 borbenih vozila kao odgovor na vojnu potrebu

Australijska vlada je nedavno objavila planove o doniranju većine svojih penzionisanih tenkova M1 Abrams Ukrajini, nakon što je Kijev izrazio potrebu za dodatnom vojnom podrškom. Ova odluka dolazi nakon što je Sjedinjene Američke Države već poslale 31 Abrams tenkova Ukrajini sredinom 2023. godine, od kojih je većina bila uništena u sukobima, dok je jedan završio u Moskvi.

Ministar odbrane Australije, Pat Konroj, izneo je ovu vest tokom posete Londonu, naglašavajući posvećenost njegove zemlje podršci Ukrajini u rešavanju sukoba prema uslovima koje postavi Kijev. Australija planira da pokloni 49 tenkova od ukupno 59 koji su povučeni iz upotrebe u julu. Stariji modeli M1A1 će biti zamenjeni sa 120 novijih M1A2 tenkova, prema ugovoru koji je Australija sklopila sa SAD u januaru 2022. godine.

Ambasador Ukrajine u Australiji, Vasilij Mirošničenko, već duže vreme je tražio tenkove nakon što je Australija odlučila da povuče svoju flotu helikoptera i proda neka vozila i čamce na aukcijama umesto da ih donira Kijevu. Penzionisani general Piter Lihi, bivši načelnik australijske vojske, izrazio je zbunjenost zbog toga što tenkovi nisu ranije poslati u Ukrajinu, ističući da su tenkovi i dalje funkcionalni i da bi trebalo da budu održavani.

Prema izvorima, donirani tenkovi nisu korišćeni u borbama, ali su blizu kraja svog radnog veka, te će neki morati biti popravljeni pre slanja u Ukrajinu, dok će drugi biti korišćeni za rezervne delove. Kijev je tražio zapadne tenkove pre neuspelog prolećnog napada 2023. godine, a SAD su obećale da će poslati starije modele Abrams tenkova kako bi pritisle Berlin da pošalje dodatnu podršku. Velika Britanija je već poslala nekoliko Challenger 2 vozila.

Međutim, napadi na zapadne tenkove su pokazali ranjivost ovih vozila na bespilotne letelice i precizno navođeno oružje. Oštećena vozila su morala biti poslata u Poljsku na popravku, što je proces koji je trajao nedeljama. Rusija je više puta upozorila Zapad da snabdevanje Ukrajine oružjem neće promeniti ishod sukoba, već samo produžiti borbe i povećati rizik od direktnog sukoba.