Delegacije iz oko 40 zemalja prisustvovaće parlamentarnom samitu Krimske platforme u Rigi

Delegacije iz oko 40 zemalja prisustvovaće parlamentarnom samitu Krimske platforme u Rigi

Treći parlamentarni samit Međunarodne platforme Krim, koji će se održati u prestonici Letonije 24. oktobra, okupiće delegacije iz oko 40 zemalja, kao i delegacije parlamentarnih skupština uglednih međunarodnih organizacija, saopštila je pres-služba Saeme Letonije.

Do sada su učešće na samitu potvrdile delegacije parlamenata Albanije, Argentine, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Gana, Grčka, Island, Irska, Italija, Lihtenštajn, Litvanija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kao što je navedeno, većina parlamenata će biti zastupljena na samitu na nivou govornika.

Na Samitu se očekuje i učešće delegacija iz parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija – Evropskog parlamenta, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Saveta Evrope i NATO-a.

Predsednica Sejme Daiga Mierinja je rekla: „Domaćivanjem Trećeg parlamentarnog samita Međunarodne platforme za Krim, Letonija preuzima vodeću ulogu u jačanju međunarodne podrške Ukrajini“. „Nepriznavanje okupacije baltičkih država decenijama se nastavilo sa istom upornošću. Danas moramo kontinuirano i odlučno da tvrdimo da je Krim Ukrajina, da su pokušaji Rusije da promeni granice vojnom silom nezakoniti i da zločini koje je počinila Rusija neće biti gurnuti pod tepih. Oni će biti procesuirani, a odgovornost će biti obezbeđena“, naglasio je predsednik Sejme.

Kako je saopšteno, Međunarodna platforma za Krim je uspostavljena 2021. godine kao format za koordinaciju i konsultacije na nivou država i vlada, parlamenata, ministara spoljnih poslova i eksperata. Osnovan je da podigne svest među svetskim liderima i široj javnosti o privremenoj okupaciji i aneksiji poluostrva Krim, njegovom negativnom uticaju na ljudska prava lokalnog stanovništva, bezbednosti u regionu Crnog mora, globalnoj bezbednosti hrane i pravilima – zasnovan globalni poredak.

Prethodno su se u Zagrebu i Pragu održavali parlamentarni samiti Krimske platforme na kojima su se okupili parlamentarci iz raznih zemalja i međunarodnih parlamentarnih organizacija.