Adobe pokreće AI video generator u trci sa OpenAI, Meta

Adobe pokreće AI video generator u trci sa OpenAI, Meta

Adobe Inc. je predstavio alate za veštačku inteligenciju koji mogu da kreiraju i modifikuju video zapise, pridružujući se velikim tehnološkim kompanijama i startapima u pokušaju da iskoriste zahtev za tehnologijom u nastajanju.

Jedna funkcija, integrisana u Adobe-ov softver za uređivanje videa, Premiere, omogućiće korisnicima da prošire video snimke koristeći generativnu veštačku inteligenciju, objavila je kompanija u ponedeljak na svojoj godišnjoj konferenciji o proizvodima u Majamiju. Drugi alati, dostupni na mreži, omogućiće korisnicima da proizvode video iz tekstualnih upita i postojećih slika.

Dok su OpenAI, Meta Platforms Inc. i Alphabet Inc. Google predstavili AI video generatore, Adobe je prva velika softverska kompanija koja ih je široko dostupna korisnicima. Neki startupi, kao što je Runvai AI, već su javno objavili svoje proizvode za generisanje video zapisa.

„Ono što čujemo kada razgovaramo sa našim klijentima je da je sve to zaista super, ali oni to ne mogu da koriste“, rekao je Eli Grinfild, direktor tehnologije za digitalne medije kompanije Adobe, o tehnologiji konkurenta.

Kupci žele AI funkcije u aplikacijama koje već koriste, rekao je Grinfild. Adobe-ovi novi video modeli su „dizajnirani za stvarne tokove rada i integraciju u alate“, rekao je on.

Tokom prošle godine, Adobe se fokusirao na dodavanje generativnih AI funkcija u svoj portfelj softvera za kreativne profesionalce, uključujući vodeće proizvode Photoshop i Illustrator. Kompanija je objavila alate koji koriste tekst za proizvodnju slika i ilustracija koje su do sada korišćene milijarde puta.

Adobe je nastojao da razlikuje svoje modele kao „komercijalno bezbedne“ zbog opreznih podataka o obuci i restriktivne moderacije. Na primer, postoje određena lica koja će Adobe blokirati ako korisnici pokušaju da naprave video snimke o njima, rekao je Grinfild. Rivali su se našli na udaru kritika zbog toga što su naširoko hvatali internet da bi napravili AI modele.

Adobe-ovi video modeli su obučeni prvenstveno na video zapisima i fotografijama iz njegove ogromne biblioteke fondova za marketinške i kreativne agencije, rekao je Grinfild. U nekim slučajevima, kompanija sa sedištem u San Hozeu u Kaliforniji koristila je podatke u javnom domenu ili licencirane podatke, dodao je on. Adobe je ponudio da od svoje mreže kreativnih profesionalaca nabavi video snimke za oko 3 USD po minuti.

OpenAI-jeva demonstracija svog modela za video generaciju Sora ranije ove godine podstakla je strahove investitora da bi Adobe mogla biti poremećena novom tehnologijom. Akcije kompanije oslabile su 17% ove godine do zatvaranja u petak.

Adobe još uvek ne naplaćuje korišćenje svojih funkcija veštačke inteligencije mimo standardne pretplate. Svakom korisniku se dodeljuje određeni broj kredita za AI generacije, ali ograničenja se ne primenjuju za većinu planova, rekao je Grinfild. U budućnosti, Adobe može naplatiti više za korišćenje svoje AI fokusirane na video nego svog sličnog alata za fotografije, rekli su rukovodioci kompanije.

Na svojoj konferenciji, Adobe je takođe najavio poboljšanja drugog softvera, kao što je olakšavanje pregleda 3D sadržaja u Photoshopu. Kompanija takođe radi na razvoju AI modela koji mogu da generišu 3D grafiku.