Počinje kampanja za parlamentarne izbore u Japanu

Počinje kampanja za parlamentarne izbore u Japanu

Zvanična kampanja za japanske parlamentarne izbore 27. oktobra počela je u utorak novim premijerom Šigeruom Išibom koji je tražio mandat za svoju politiku i reforme nakon skandala sa političkim fondovima vladajuće stranke.

Očekuje se da će više od 1.300 kandidata učestvovati u trkama za Donji dom sa 465 mesta pre nego što se registracija zatvori kasnije u utorak.

Išiba je raspisao vanredne izbore nakon što je preuzeo dužnost premijera 1. oktobra. Kao što je uobičajeno za lidere Liberalno-demokratske partije tokom protekle decenije, trebalo je da započne svoju kampanju u Fukušimi kako bi obnovio svoje obećanje da će podržati oporavak oblasti od nuklearne elektrane 2011. katastrofa.

Sa prevremenim izborima, Išiba nastoji da obezbedi većinu u donjem domu, moćnijem od dva japanska parlamentarna doma, pre nego što raspoloženje za čestitke nestane.

Ovaj potez je kritikovan jer daje prednost izborima, a ne politici, i da dozvoljava malo debate.

Većina za vladajuću koaliciju bila bi 233 mesta između njegovog LDP-a i njegovog mlađeg koalicionog partnera Komeita. Pre raspada koalicija je imala 288 mesta, uključujući 256 LDP.

Glavna opoziciona Ustavno-demokratska partija Japana, koja je nakratko vladala Japanom od 2009. do 2012. godine, vidi gnev javnosti zbog skandala sa fondovima LDP-a kao retku šansu da se zadobije pozivanjem na konzervativne birače. Liberalno orijentisan CDPJ pravi konzervativni pomak i sada ima centrističkog lidera Jošihika Nodu, takođe bivšeg premijera.

„Promena rukovodstva je najveća politička reforma“, rekao je Noda.

Politički posmatrači kažu da je japanska opozicija ostala previše razbijena da bi potisnula vladajuću stranku sa vlasti, koju je držala gotovo bez prekida u posleratnim vremenima.

Dok je rejting podrške u istraživanju Kjodo njuza za Išibinu novu vladu već pao sa preko 50% na 42% nešto više od nedelju dana od preuzimanja funkcije, LDP je i dalje bio daleko favorit birača među svim političkim partijama.