Putin traži od poslanika da odobre „strateško partnerstvo“ sa Severnom Korejom

Putin traži od poslanika da odobre „strateško partnerstvo“ sa Severnom Korejom

Ruski predsednik Vladimir Putin zvanično je zatražio od Državne dume da ratifikuje sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom. Sporazum, potpisan tokom Putinovog nedavnog putovanja u Pjongjang, obećava saradnju između Rusije i Severne Koreje u cilju osiguranja regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti u slučaju spoljne agresije.

Nacrt zakona koji je predstavljen u Državnoj dumi ističe da su Rusija i Severna Koreja usmerene ka postizanju globalne strateške stabilnosti i podržavaju pravedan multipolarni međunarodni sistem, zasnovan na principima međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Partnerstvo između ove dve zemlje temelji se na nedovoljavanju mešanja u unutrašnje poslove, ravnopravnosti i drugim osnovnim principima međunarodnog prava.

Sporazum takođe obuhvata odredbu koja garantuje vojnu i drugu pomoć u slučaju oružanog napada na jednu od strana, u skladu sa Poveljom UN i nacionalnim zakonodavstvom. Moskva i Pjongjang su se obavezali da neće sklapati sporazume sa trećim zemljama koji bi ugrozili suverenitet, sigurnost, teritorijalni integritet ili druge ključne interese druge strane.

Osim toga, Rusija i Severna Koreja su se saglasile da neće primenjivati sankcije jedna prema drugoj, niti sarađivati na sporazumima koji bi bile usmerene protiv njihovih ključnih interesa. Ovaj sporazum takođe izražava protivljenje prema sankcijama Zapada, opisujući ih kao nezakonite i u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Južna Koreja tvrdi da je sporazum već na snazi i sugerisala prisustvo vojnika Severne Koreje zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini, što je Kremlj odbacio kao dezinformaciju. Putin je ranije osporio tvrdnje o prisustvu severnokorejskih trupa u Ukrajini, nazivajući ih neosnovanim.